Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Η νέα συμφωνία της ΕΕ για τους επικονιαστές

ΑρχικήΝέαΜελισσοκομία: Η νέα συμφωνία της ΕΕ για τους επικονιαστές
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα 24/7 το ψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας για τους επικονιαστές.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη -μεταξύ άλλων- ότι:

  • περίπου το 80 % των ειδών καλλιεργειών και άγριων ανθοφόρων φυτών στην Ευρώπη εξαρτώνται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, από την επικονίαση ότι, ένα στα δέκα είδη μελισσών και πεταλούδων και ένα στα τρία είδη συρφίδων απειλούνται με εξαφάνιση, (μείωση 36% σε 10 χρόνια)
  • τα άγρια είδη και οι πληθυσμοί επικονιαστών μειώνονται κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας,
  • η απόδοση και/ή η ποιότητα των καλλιεργειών εξαρτώνται τόσο από την αφθονία όσο και από την ποικιλομορφία των επικονιαστών,
  • οι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επισιτιστική όσο και για τη διατροφική ασφάλεια και είναι απαραίτητοι για είδη τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι καρποί με κέλυφος και οι σπόροι, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής διατροφικής υγείας και ιδίως για την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών,

επικροτεί την αναθεωρημένη «πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές – Μια νέα συμφωνία για τους επικονιαστές» και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως το 2030. Επίσης επικροτεί την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες» και τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης όλων των κύριων παραγόντων μείωσης των επικονιαστών.

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη

  • να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση των στρατηγικών σχεδίων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) με τους στόχους της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές
  • να βελτιώσουν από κοινού τα σχέδια αυτά, για τα οποία διαπιστώνεται ότι μειονεκτούν ως προς τις αναγκαίες δράσεις
  • να δημιουργήσουν ένα ειδικό κεφάλαιο στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ για την περιγραφή συγκεκριμένων μέτρων που θα αποσκοπούν στην προστασία των άγριων και διαχειριζόμενων επικονιαστών, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως παρόχων γεωργικών εισροών
  • υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027 παρέχει στήριξη σε πρακτικές σχετικές με το κλίμα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων βιοποικιλότητας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επικονιαστών.

Καλεί, τέλος την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ένα τυποποιημένο σύστημα παρακολούθησης των επικονιαστών της ΕΕ για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τον πληθυσμό των επικονιαστών να αξιολογήσει νέους τρόπους χρηματοδότησης των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία ενός ταμείου για τη φύση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2027.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο