Ένας νεκρός και 14 τροφικές δηλητηριάσεις από μοσχαρίσια μπιφτέκια wagyu.
Οι αρχές της Μοντάνα των ΗΠΑ συνεχίζουν να διερευνούν τη επιδημία E. coli O157:H7. «Πολλά από τα κρούσματα παρουσίασαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της κομητείας Flathead (FCCHD). Το μολυσμένο προϊόν διατέθηκε μόνο από εστιατόρια της περιοχής Flathead.
Οι αναλύσεις δειγμάτων μοσχαρίσιου κιμά έδειξαν πως πηγή της εστίας ήταν το βόειο κρέας wagyu από έναν αριθμό παρτίδας. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν μισοψημένα ή κατά παραγγελία μπιφτέκια φτιαγμένα με βόειο κρέας wagyu σε ένα από τα πολλά εστιατόρια στην κομητεία Flathead.
Τα εστιατόρια που σχετίζονται με τις 14 περιπτώσεις αναφερόμενων ασθενειών είναι: Gunsight Saloon; Hops Downtown Grill, Tamarack Brewing Company, Lodge στη λίμνη Whitefish και Harbour Grille. Επιπλέον, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατανάλωσε βόειο κρέας wagyu στο Harbour Grille. Αρκετές άλλες εγκαταστάσεις – το Flathead Fish, το Crawdad Café και το Flathead Lake Lodge, προμηθεύτηκαν μολυσμένο βόειο κρέας wagyu από τον ίδιο αριθμό παρτίδας, αλλά καμία αναφερόμενη ασθένεια δεν σχετίστηκε με αυτές τις εγκαταστάσεις.
Οι ασθενείς που σχετίζονται με αυτό το ξέσπασμα αρρώστησαν με E. coli O157 που παράγει τοξίνη Shiga, το οποίο μπορεί να προκληθεί όταν κάποιος καταναλώσει ωμά ή μη μαγειρεμένα ζωικά προϊόντα μολυσμένα με αυτό το στέλεχος βακτηρίων. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου μόλυνσης από E. coli μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια, έμετο, πυρετό και ρίγη. Τα μικρά παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το HUS μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμες καταστάσεις υγείας και θάνατο. Τα συμπτώματα της μόλυνσης από E. coli εμφανίζονται μεταξύ μίας και δέκα ημερών μετά την έκθεση, με μέσο όρο τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση. Τα άτομα που μπορεί να εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τα άτομα να αποτρέψουν τις τροφιμογενείς ασθένειες λαμβάνοντας τις ακόλουθες προφυλάξεις:
- Μαγειρέψτε τον κιμά και το χοιρινό σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 70°C και μην τρώτε ωμό ή κακοψημένο μοσχαρίσιο κιμά.
- Πάντα να πλένετε προσεκτικά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση του μπάνιου και την αλλαγή πάνας και πριν από το χειρισμό ή την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού.
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από επαφή με ζώα φάρμας, περιττώματα ζώων και περιβάλλοντα ζώων.
- Πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
- Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από τα προϊόντα και άλλα τρόφιμα όταν ψωνίζετε και αποθηκεύετε είδη παντοπωλείου.
- Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα ροφήματα.