Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέθαναν μετά την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας – Δύο νεκροί και 18 δηλητηριάσεις ο τραγικός απολογισμός

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠέθαναν μετά την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας - Δύο νεκροί και 18 δηλητηριάσεις ο τραγικός απολογισμός
spot_img

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων μετά την κατανάλωση εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυξάνονται τα κρούσματα λιστερίωσης που συνδέονται με μολυσμένα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν οδηγήσει σε δύο θανάτους και πολλές νοσηλείες, στον Καναδά. Μετά από κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας της εταιρείας Silk και Great Value δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις της λιστερίωσης και 18 έχουν αρρωστήσει εκ των οποίων οι 13 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ενημέρωση των αρχών έκανε λόγο για 13 κρούσματα λιστερίωσης.

Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) εξέδωσε νέα ειδοποίηση ανάκλησης σε εθνικό επίπεδο στις για 18 διαφορετικά ροφήματα με τις επωνυμίες Silk και Great Value. Πρόκειται για υποκατάστατα γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας και κάσιους με τις επωνυμίες Silk και Great Value, με ημερομηνίες λήξης έως τις 4 Οκτωβρίου 2024. Το εύρος της ηλικίας των θυμάτων είναι 7-89 ετών αλλά το 67% των περιπτώσεων είναι ηλικίας πάνω από 50 ετών.

Δύο από τα φυτικά γάλατα που ευθύνονται για δύο θανάτους στον Καναδά.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τους ειδικούς στον τομέα της υγείας και τους καταναλωτές που πλέον αμφιβάλλουν αν τελικά τα φυτικά εναλλακτικά προϊόντα αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές. Ωστόσο και οι φυτικές πρώτες ύλες όπως η βρώμη, τα μπιζέλια και τα αμύγδαλα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που παράγουν τοξίνες. 

Σε αντίθεση με τα τυπικά/συμβατικά προϊόντα γάλακτος, που αποτελούνται γενικά από ένα ή λίγα συστατικά, τα φυτικά πρωτεϊνικά προϊόντα, παρασκευάζονται με πολλά συστατικά καθώς απαιτούνται άλλα πρόσθετα για την προσομοίωση της γεύσης, της υφής, και της εμφάνισης αυτών με τα  συμβατικά. Αυτά τα συστατικά, μπορούν να περιέχονται φυσικά ή να εισαχθούν μέσω εξωτερικών παραγόντων ή μέσω επεξεργασίας και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό είδος κινδύνου για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι ερευνητές από το Wageningen έλαβαν πρόσφατα ένα εκατομμύριο ευρώ για να χαρακτηρίσουν γενετικά τα παθογόνα βακτήρια σε φυτικά προϊόντα και να χαρτογραφήσουν την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους. Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς να ελέγξουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς σε αυτά τα προϊόντα. Η μελέτη, που ονομάζεται GRASP (Genomic-driven Risk ASsessment of Plant-based foods), επικεντρώνεται ειδικά στην ασφάλεια των νέων φυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αρκετές πρόσφατες ανακλήσεις για εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης δείχνουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να διασφαλιστεί η μικροβιολογική ασφάλεια. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2023 έγινε ανάκληση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη με βάση φυτικές πρωτεΐνες. Ο λόγος: παρουσία του Cronobacter sakazakii, ενός δυνητικά παθογόνου βακτηρίου. Η πιθανή αιτία ήταν διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία παρασκευής. Στην Αυστραλία, ένα ρόφημα αμυγδάλου ανακλήθηκε από την πώληση τον Φεβρουάριο του 2023, επειδή ανιχνεύθηκε τοξίνη αλλαντίασης από τις αρχές σε δείγμα του προϊόντος. Ένα άτομο αρρώστησε σοβαρά με συμπτώματα αλλαντίασης μετά την κατανάλωση αυτού του ποτού αμυγδάλου.

Ένα τρίτο παράδειγμα ανάκλησης αφορούσε πολλά vegan προϊόντα τυριού. στη Γαλλία. Αυτά τα προϊόντα ανακλήθηκαν λόγω της πιθανής παρουσίας Listeria monocytogenes που έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (20 έως 30%). Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που συνήθως συνδέεται με έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα (μαλακά) τυριά, τα επεξεργασμένα κρέατα και ο καπνιστός σολομός. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι επίσης σημαντικό να δοθεί προσοχή στον έλεγχο της Listeria και για εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.   

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από 3 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πυρετός
  • ναυτία
  • κράμπες
  • διάρροια
  • εμετός
  • πονοκέφαλος
  • δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκοί πόνοι

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στο νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα). Τα συμπτώματα της σοβαρής λιστερίωσης περιλαμβάνουν:

  • στραβολαίμιασμα
  • σύγχυση
  • πονοκέφαλο
  • απώλεια ισορροπίας

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο