Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – Η πρώτη βάση δεδομένων γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου στα τρόφιμα

ΑρχικήΕπιστήμηΠοια τρόφιμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη - Η πρώτη βάση δεδομένων γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου στα τρόφιμα
spot_img

Ερευνητές δημιούργησαν την πρώτη εθνική βάση δεδομένων γλυκαιμικού δείκτη, αποκαλύπτοντας πώς τα κοινά τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία και συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες.

Η Karen Della Corte, καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας στο BYU, έγραψε πρόσφατα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition , η οποία ανέπτυξε μια βάση δεδομένων εθνικού γλυκαιμικού δείκτη (GI) και γλυκαιμικού φορτίου (GL) για να προσφέρει πληροφορίες για την εξελισσόμενη ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνεται, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν.

Το GI είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται από ερευνητές δημόσιας υγείας για να κατηγοριοποιήσει την ποιότητα των υδατανθράκων. Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως το λευκό αλεύρι και τα δημητριακά με ζάχαρη προκαλούν “sugar rush” που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική υγεία. Επιπρόσθετα, η GL επηρεάζει την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται.

«Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι τόσο οι δίαιτες υψηλού GI όσο και οι δίαιτες GL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους», δήλωσε η Della Corte. «Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε ταχύτερη πείνα και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης η Della Corte και ο σύζυγός της, Dennis Della Corte, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο BYU, ανέπτυξαν ένα μοντέλο με δυνατότητα AI που αναλύει τα τρόφιμα με βάση το GI και το GL τους. Χρησιμοποίησαν την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) η οποία παρείχε δειγματοληπτική λίστα με τρόφιμα που τρώνε καθημερινά οι Αμερικανοί. Το AI ταίριαξε τα τρόφιμα από τα NHANES, με βάση τις περιγραφές των τροφίμων, με τις συσχετισμένες τιμές GI/GL. Αυτό δημιούργησε την πρώτη εθνική βάση δεδομένων ΓΕ.

Αυτή η διατροφική βάση δεδομένων επέτρεψε στην Della Corte να αναλύσει την πρόσληψη υδατανθράκων από τα δεδομένα που συνέλεξαν από σχεδόν 10.000 τρόφιμα. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες επιταχύνθηκε και κατέστη δυνατή με τη χρήση AI.

Εκτός από την ανάπτυξη της μεθοδολογίας που απαιτείται για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής βάσης δεδομένων GI στις ΗΠΑ, η εργασία τους περιλαμβάνει την ανάλυση των τάσεων της ποιότητας πρόσληψης υδατανθράκων που εκτείνονται σε διάστημα δύο δεκαετιών. Αναφέρει τα κορυφαία τρόφιμα που συμβάλλουν στο GL στην αμερικανική διατροφή, όπως τα αναψυκτικά, το λευκό ψωμί, το ρύζι και οι χυμοί φρούτων.

«Ένα βασικό στοιχείο από αυτή τη μελέτη είναι η σημασία της προτεραιότητας των υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στη διατροφή. Αυτό σημαίνει να εστιάσουμε σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα που απελευθερώνουν γλυκόζη αργά στην κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», δήλωσε η Della Corte. «Η ανταλλαγή από επεξεργασμένα δημητριακά σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της υγιεινής διατροφής και στη μείωση του γενικού διατροφικού ΓΔ».

Η Della Corte σημειώνει ότι η απλή κατανόηση των τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές. Σκεφτείτε το σαν να μετατρέπετε το ντουλάπι σας σε μια «ζώνη φιλική προς το GI». Προτείνει να προσθέσετε τα ακόλουθα είδη στη λίστα με τα ψώνια σας ή να συμπεριλάβετε μερικά από αυτά στην εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια
  • Φακές · Ρεβύθια
  • Καστανό ή άγριο ρύζι
  • Κινόα
  • Κριθάρι
  • Βρώμη σε ατσάλι ή ρολό
  • Μη αμυλούχα λαχανικά
  • Φρούτα
  • Ξηροί καρποί

Επιπλέον, η μελέτη βρήκε διατροφικά μοτίβα εντός του GI και του GL με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, την εκπαίδευση και τα επίπεδα εισοδήματος. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι καθώς τα άτομα γερνούσαν, έτειναν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές υδατανθράκων. Όσοι είχαν υψηλότερη εκπαίδευση και εισόδημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν τροφές με χαμηλότερο GI. Οι μαύροι ενήλικες έχουν το υψηλότερο GI/GL και οι γυναίκες έχουν υψηλότερο GI/GL από τους άνδρες.

Οι ερευνητές λελπίζουν ότι η βάση δεδομένων τους οδηγεί σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων, η οποία μαζί με άλλους σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και να επεκτείνει τη διάρκεια της υγείας ενός ατόμου.

«Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες που θα προκύψουν από αυτήν τη βάση δεδομένων θα προσθέσουν στο σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση του GI στις κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υγείας και στις διατροφικές συστάσεις».

Πηγή: BYU

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο