Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 συνδυασμοί τροφίμων που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

ΑρχικήΝέα5 συνδυασμοί τροφίμων που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου
spot_img

Κυριαρχούν τα αμύγδαλα.

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, καμία μεμονωμένη παντοδύναμη τροφή του εγκεφάλου δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν υγιή εγκέφαλο καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα και συνδυασμοί που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του.

Συνδυασμοί τροφίμων που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου:

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι.

   Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, καταπολεμά τις φλεγμονές, ενώ το μαύρο πιπέρι ενισχύει την απορρόφησή της υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη έχει δείξει κάποια υπόσχεση στη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης. Τα θετικά αποτελέσματά του στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν την ενίσχυση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σεροτονίνης και ντοπαμίνης, μείωση της φλεγμονής και ενθάρρυνση της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι το βότανο μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό. Η πιπερίνη από την άλλη, έχει δείξει αποδεδειγμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σας, όπως την ενίσχυση της ισχύος της μνήμης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έχει δυνατότητες όταν επρόκειτο να βελτιώσει εκφυλιστικές καταστάσεις όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ.

Γάλα και αμύγδαλα. 

Πλούσιος σε ασβέστιο και βιταμίνη Ε., αυτός ο συνδυασμός υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων, τη διατήρηση της μνήμης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Το γάλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Επίσης μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες και οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έτρωγαν 80 γρ. αμύγδαλα καθημερινά είχαν βελτιώσεις στη μνήμη και στη μάθηση.

Μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα. 

Περιέχοντας φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε., αυτός ο συνδυασμός βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τονώνει, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση κακάο υψηλής φλαβανόλης συνδέεται με βελτιωμένη προσοχή, μνήμη και λεκτική προσοχή, σύμφωνα με το Healthline. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη (70% μαύρη σοκολάτα ή περισσότερο) μπορεί να αυξήσει τη γνωστική λειτουργία και τη νευροπλαστικότητα σε νεαρούς ενήλικες

Σολομός και αβοκάντο. 

Πλούσια σε Ωμέγα-3 και υγιή λίπη, αυτός ο συνδυασμός ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και υποστηρίζει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, ο σολομός κατατάσσεται αρκετά ψηλά για την υγεία του εγκεφάλου. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πηγή υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, το αβοκάντο μπορεί να υποστηρίξει τον εγκέφαλο, μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση που συνδέεται με τη μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Amla και μέλι.

  Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, αυτό το ζευγάρι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει τη διάθεση. Το Amla ή αλλιως Ινδικό φραγκοστάφυλο διαθετει φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να ωφελήσουν τη μνήμη καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να επιτεθούν και να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C του Amla βοηθά το σώμα σας να παράγει νορεπινεφρίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με άνοια. Το μυστικό για τη δυνατότητα τόνωσης του εγκεφάλου του μελιού βρίσκεται σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται pinocembrin. Το Pinocembrin είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το pinocembrin έχει πολλά νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ιδιότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.

https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/nutrition/best-food-for-a-healthy-brain#:~:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-amla

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#depression

https://pharmeasy.in/blog/14-health-benefits-of-black-pepper-and-recipes/#:~

https://nectahive.com/blogs/honey-blog/eating-honey-can-make-you-smarter#:~:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο