Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικές μελιτζάνες: 6 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕλληνικές μελιτζάνες: 6 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία
spot_img

Είτε η κλασσική φλάσκα είτε η μακρόστενη τσακώνικη μελιτζάνα στολίζουν το πιάτο, δίνουν γεύση και ωφελούν την υγεία σας!

Οι μελιτζάνες είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να ωφελήσουν τη συνολική υγεία σας. Οι μελιτζάνες μαγειρεύονται με ποικιλία τρόπων και χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πιάτα σε όλο τον κόσμο.

Αν και συχνά θεωρούνται λαχανικό, είναι τεχνικά φρούτο, όπως και η ντομάτα, καθώς αναπτύσσονται από ένα ανθοφόρο φυτό και περιέχουν σπόρους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιτζάνες που διαφοροποιούνται στο σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα. Και ενώ οι μελιτζάνες με βαθύ μοβ χρώμα είναι πιο συνηθισμένες, υπάρχουν και μελιτζάνες λευκές, κόκκινες, πράσινες ή ακόμα και μαύρες.

Στην Ελλάδα έχουμε χαρακτηριστικές ντόπιες ποικιλίες:

Την ΠΟΠ Τσακώνικη (Λεωνιδίου) – μακρόστενη, με ανοιχτόχρωμες μοβ ραβδώσεις και γλυκιά γεύση, που στην Πελοπόννησο φτιάχνουν γεμιστή ή στην κατσαρόλα (πχ ιμάμ μπαιλντί).

Τη Σαντορίνης – μικρή, άσπρη, στρουμπουλή και με ιδιαίτερα πικάντικη γεύση, αφού είναι άνυδρη.

Την Τήνου – στρουμπουλή σαν φλάσκα, αλλά με πρασινωπό χρώμα.

Τη Λαγκαδά – με το ίδιο βαθύ μοβ χρώμα της φλάσκας, μόνο που είναι μακρόστενη, όπως η τσακώνικη.

Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, την μοναδική υφή και την ήπια πικάντικη αίσθηση που προσφέρει στα πιάτα, η μελιτζάνα προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν 6 πιθανά οφέλη της μελιτζάνας στην υγεία:

1. Παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Η μελιτζάνα παρέχει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων σε λίγες θερμίδες.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, μια χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύσει από την κυτταρική βλάβη.

3. Συμβολή στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Μερικές μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι οι μελιτζάνες μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς και να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, αν και απαιτείται έρευνα στον άνθρωπο.

4. Προαγωγή του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που και οι δύο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Αρωγή στην απώλεια βάρους

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε θερμίδες, τα οποία και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Προσοχή γιατί πολλές παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν μεγάλες ποσοότητες ελαιολάδου

6. Μπορεί να έχει οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου

Οι μελιτζάνες περιέχουν solasodine rhamnosyl glycosides, ουσίες οι οποίες βάση κάποιων εργαστηριακών μελετών δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, εν γένει, μπορεί επίσης να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Συμπέρασμα

Η μελιτζάνα είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο