Η ευεργετική επίδραση του ανθεκτικού αμύλου που σχηματίζεται σε ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι που έχουν μπει στο ψυγείο.
Ακούγεται σαν άλλη μια χαζή διαδικτυακή συμβουλή για την υγεία: Μαγειρέψτε μερικά ζυμαρικά ή λευκό ρύζι και αφήστε τα να κρυώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο.
Κι όμως! Μέχρι την επόμενη μέρα, μερικά από τα φυσικά άμυλα στο φαγητό θα έχουν μετατραπεί σε πιο υγιεινές εκδοχές, τα λεγόμενα ανθεκτικά άμυλα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πληθώρα από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικών ινών που υπάρχει φυσικά σε πολλά είδη φυτικών τροφίμων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, και οι πράσινες μπανάνες. Μπορεί όμως να αυξηθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, αφού μαγειρευτούν και στη συνέχεια κρυώσουν.
«Ανθεκτικό» σημαίνει ανθεκτικό στα πεπτικά ένζυμα του λεπτού εντέρου. Η δουλειά αυτών των ενζύμων είναι να διασπούν τα συστατικά της τροφής και να τα καθιστούν αξιοποιήσιμα για τον οργανισμό.
Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν χωνεύεται εύκολα, δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας τόσο πολύ όσο το κανονικό άμυλο. Αντίθετα, συνεχίζει να βρίσκεται στο έντερό σας, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει τα καλά μικρόβια. Αυτό τα βοηθά να παράγουν ευεργετικά μόρια που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και φλεγμονή και καλύτερη υγεία του εντέρου γενικότερα.
Σε μια πρόσφατη έρευνα με περισσότερα από 900 άτομα με σύνδρομο Lynch, μια γενετική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: Η μία πήρε 30 γραμμάρια συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου κάθε μέρα για τέσσερα χρόνια και η άλλη πήρε εικονικό φάρμακο.
Έως και 20 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους συμμετέχοντες, εκείνοι που έπαιρναν τα συμπληρώματα ανθεκτικού αμύλου είχαν τις μισές πιθανότητες από εκείνους που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο να αναπτύξουν άλλους τύπους καρκίνου, ιδίως εκείνους του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα, όπως στο στομάχι ή στο πάγκρεας.
Όταν μαγειρεύετε και ψύχετε ένα αμυλούχο τρόφιμο, αυξάνετε επίσης αποτελεσματικά την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αυτές έχουν συνδεθεί με πλήθος πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.