Ένα καντόνι στην Ελβετία εμπόδισε την πώληση προϊόντων κρέατος μολυσμένων με χημικές ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
Tο St. Gallen, το οποίο βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελβετία, απαγόρευσε την πώληση μοσχαρίσιου κρέατος που έχει μολυνθεί από τις «για πάντα χημικές ουσίες» (PFAS) και ζήτησε την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των PFAS στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καντονιού, η χρήση μολυσμένης με PFAS λυματολάσπης από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων χρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα σε αγροκτήματα του καντονιού μέχρι το 2006.
Από το 2021, οι ελβετικές αρχές έχουν αντιληφθεί τη μόλυνση του εδάφους με PFAS στο Eggersriet, έναν δήμο του St. Gallen, και η επακόλουθη έρευνα αποκάλυψε ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο διαδεδομένο από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό, καθώς οι δοκιμές έδειξαν περισσότερες εστίες μόλυνσης στους δήμους Mörschwil, Untereggen, Goldach, Altenrhein και St.Margrethen.
Οι δειγματοληψίες και οι δοκιμές γεωργικών προϊόντων που διεξήγαγε το καντόνι έδειξαν αυξημένα επίπεδα PFAS στο κρέας και το γάλα αγελάδων από αγροκτήματα σε μολυσμένες περιοχές, καθώς και στο έδαφος και στο νερό των πηγών.
Ωστόσο, το καντόνι επιβεβαίωσε ότι τα δημοτικά αποθέματα πόσιμου νερού δεν έχουν επίπεδα PFAS που να υπερβαίνουν τα μέγιστα επίπεδα. Με βάση τα αποτελέσματα, το καντόνι διπλασιάζει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει ότι δεν πωλούνται στο κοινό τρόφιμα που υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια PFAS.
Το καντόνι θα ξεκινήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις για τις επηρεαζόμενες φάρμες για να επαληθεύσει τη συμμόρφωση με τα μέγιστα επίπεδα PFAS στο κρέας των ζώων τους. Επιπλέον, έχει διατάξει ότι οι επηρεαζόμενες φάρμες δεν μπορούν να μετακινήσουν ή να ανασκάψουν μολυσμένα εδάφη και συνιστά στους κτηνοτρόφους να χρησιμοποιούν δημοτικό πόσιμο νερό για την παραγωγή τροφίμων και την ενυδάτωση των ζώων τους.
Αν καταστεί εφικτό, τα ζώα θα πρέπει να τρέφονται σε μη μολυσμένες περιοχές. Επειδή οι νέες απαιτήσεις θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα των επηρεαζόμενων εκμεταλλεύσεων, η κυβέρνηση θα προσφέρει δάνεια στους αγρότες και διερευνά εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής.
Η απειλή των PFAS
Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των PFAS, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Η έκθεση σε PFAS θεωρείται ότι συνδέεται με καρκίνο και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και υπάρχουν εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να πατάξουν τη χρήση τους.
Τα PFAS βρίσκονται συνήθως σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, υφάσματα που απωθούν το νερό και συσκευασίες τροφίμων. Μια έκθεση διαπίστωσε ότι το 81% των σακουλών για σάντουιτς στις ΗΠΑ περιέχουν τις χημικές ουσίες. Ενώ μια άλλη μελέτη συνέδεσε τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε «θαλασσινά» με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS.
Σε ανάρτηση στο LinkedIn που συζητούσε την είδηση σχετικά με τα PFAS στο ελβετικό κρέας, ο Adrian Boelle, υπέρμαχος των φυτικών προϊόντων και συνιδρυτής της ελβετικής εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ Mango Social, δήλωσε ότι «πρέπει να δράσουμε τώρα» για την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών σχετικά με τη χρήση των PFAS. «Οι συνέπειες της αδράνειας είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοήσουμε», πρόσθεσε.