Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να βλάψουν το συκώτι;

ΑρχικήΝέαΥγείαΜπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να βλάψουν το συκώτι;
spot_img

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής περισσότερο κακό παρά καλό. Ειδικά αν έχετε ήδη ηπατική πάθηση.

Το ένα τρίτο ή το ήμισυ των ενηλίκων λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι διαθέσιμο στο τοπικό σας φαρμακείο ή στο κατάστημα υγιεινής διατροφής δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για να το πάρετε. Στην πραγματικότητα, ορισμένα βότανα και συμπληρώματα έχουν συσχετιστεί με ηπατική βλάβη.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της λήψης ενός συμπληρώματος είναι να μην γνωρίζετε αρκετά γι’ αυτό. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, να επηρεάσουν εργαστηριακές εξετάσεις ή να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Μια μελέτη εκτιμά ότι το 20% των ηπατικών βλαβών στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούνται με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Διαπίστωσε ότι δύο τύποι συμπληρωμάτων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό: Τα προϊόντα διατροφής με πολλά συστατικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, και τα αναβολικά στεροειδή που χρησιμοποιούνται στο body building.

Το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί συγκεκριμένες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Εάν τα επίπεδα υπερβαίνουν αυτό που μπορεί να μεταβολίσει το σώμα σας, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ηπατική βλάβη.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Networks διαπιστώθηκε πως το 4,7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ανέφεραν έκθεση σε 6 δυνητικά ηπατοτοξικά βοτανικά προϊόντα: Ο κουρκουμάς αναφέρθηκε συχνότερα, ακολουθούμενος κατά σειρά από το πράσινο τσάι, το ashwagandha, το Garcinia cambogia, το κόκκινο ρύζι μαγιάς και τα προϊόντα black cohosh. Οι χρήστες βοτανικών προϊόντων ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι σε ηλικία, πιο μορφωμένοι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρθρίτιδα σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Σε αυτή τη μελέτη, εκτιμάται ότι 15,6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ κατανάλωσαν τουλάχιστον 1 βοτανικό προϊόν με αρνητική επηρροή για το συκώτι κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, αριθμός συγκρίσιμος με τον αριθμό των ατόμων που κατανάλωσαν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ένα συχνά συνταγογραφούμενο υπολιπιδαιμικό φάρμακο.

Δεδομένης της έλλειψης ρυθμιστικής εποπτείας της παρασκευής και των δοκιμών των βοτανικών προϊόντων, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση αυτών των σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένων προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία και αυξανόμενη δημοτικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, είναι επιβεβλημένο οι φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της ρυθμιστικής εποπτείας σχετικά με τον τρόπο παραγωγής, εμπορίας, δοκιμής και παρακολούθησης των βοτανικών προϊόντων στο γενικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο