Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός σε 22 χώρες για μαγειρικό φοινικέλαιο που περιέχει καρκινογόνα ορυκτέλαια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός σε 22 χώρες για μαγειρικό φοινικέλαιο που περιέχει καρκινογόνα ορυκτέλαια
spot_img

Το φοινικέλαιο περιέχει ποσότητα ορυκτελαίων 83% πάνω από τα νόμιμα όρια της ΕΕ.

Μετά από ειδοποίηση μέσω RASFF από την Ολλανδία, η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες ανακαλούν από την αγορά φοινικέλαιο μολυσμένο με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.

Και ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό το μέγιστο όριο παρουσίας αρωματικών υδρογονανθράκων (MOAH) είναι 2 mg/kg, το φοινικέλαιο που διανέμεται σε 22 χώρες περιέχει 12 mg/kg.

Το καρκινογόνο φοινικέλαιο που πωλείται σε 22 χώρες.

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί σε Βέλγιο, Κροατία και , Δανία, ενώ η ειδοποίηση φορά επίσης τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Πρόκειται για το μαγειρικό φοινικέλαιο Afroase προέλευσης Γκάνας, των 500ml με ημερομηνία λήξης 10.07.2027 και EAN: 8719497393374.

Το MOAH είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που αναφέρονται και ως ορυκτέλαια. Στα τρόφιμα, η μόλυνση με ορυκτέλαιο μπορεί να προέρχεται από τη συσκευασία, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από πρόσθετα, λιπαντικά από το εργοστάσιο παραγωγής, ακαθαρσίες από μηχανήματα συγκομιδής ή προϊόντα καθαρισμού. Πολλές από τις ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες.

Τα μείγματα ορυκτελαίων μπορεί να έχουν ποικίλα επίπεδα τοξικότητας, με το MOAH να είναι το πιο τοξικό λόγω της μεταλλαξιογένεσης και της καρκινογόνου δράσης του. Τα επίπεδα MOH παρακολουθούνται στις συσκευασίες τροφίμων στην ΕΕ από το 2017

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Foodwatch, σε  152 προϊόντα που πωλούνταν σε χώρες της Ευρώπης, 1 στα 8 ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαια υδρογονανθράκων. Πρόκειται, κυρίως, για κύβους ζωμού, αλείμματα σοκολάτας, μπισκότα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το μαγειρικό λάδι. Άλλες κατηγορίες τροφίμων που διατρέχουν κίνδυνο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βρεφικά παρασκευάσματα, σάλτσες και προϊόντα αρτοποιίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο