Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα;
spot_img

   Το φρέσκο ψάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, αφού παρέχει πρωτεΐνες, υγιή λίπη και ένα ευρύ φάσμα πλούσιων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο δεν είναι μια προσιτή επιλογή που μπορείτε να καταφύγετε καθημερινά αφού είναι σχετικά πιο ακριβό από άλλες πρωτεΐνες. Επομένως πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε κονσέρβες τόνου για έναν προσιτό, βολικό τρόπο να καταναλώσουν την αγαπημένη τους τροφή. Το ερώτημα είναι κατα ποσό υγιεινός είναι ο τόνος σε κονσέρβα;

«Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια θρεπτική, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και η ευελιξία του επιτρέπει τη χρήση του σε σαλάτες, σάντουιτς, πιάτα ζυμαρικών και διάφορα άλλα γεύματα», λέει η Lisa Young, PhD, RDN, στο EatThis. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν.

Διατροφικά οφέλη τόνου σε κονσέρβα

Ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι ότι είναι ένας οικονομικός, εύκολος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο κουτί έχει περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης και φέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.Επιπλέον αυτό το ψάρι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες και αποτελείται από περίπου 90% πρωτεΐνη. Με τον τόνο εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας μια πληθώρα βιταμινών Β, όπως Β3 (νιασίνη), Β9 (φολικό) και Β12, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή ενέργειας, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στο σχηματισμό DNA και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου.

Όπως πολλά άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτός ο υγιής τύπος λίπους έχει μια μακρά λίστα πιθανών πλεονεκτημάτων. Επιπλέον έχει λίγες θερμίδες. Μια μερίδα κονσερβοποιημένου τόνου έχει λιγότερες από 100 θερμίδες και εξακολουθεί να παρέχει πάνω από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Στο τέλος της ημέρας, ένα από τα καλύτερα οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι η προσιτή τιμή και η ευκολία και να τον βρείς και να τον αποθηκεύσεις. Επίσης έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, επιτρέποντάς σας να αποθηκεύσετε και να τον έχετε στη διάθεσή του όταν χρειάζεται.

Πιθανές Παρενέργειες

Μπορεί να λαμβάνετε πολύ αλάτι.

Το δυσάρεστο με τον τόνο είναι πως μια μερίδα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 320 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Η συνεχής κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτή η ποσότητα νατρίου μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη στην αρχή. Ωστόσο, με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να μην υπερβαίνει τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου, μία μόνο κονσέρβα μπορεί εύκολα να σας κάνει να ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο.

Μπορείτε να καταναλώνετε πολύ λίπος.

Ο τόνος σε κονσέρβα προσφέρεται είτε σε νερό είτε σε λάδι. Η δεύτερη επιλογή περιέχει υπερβολικό λίπος , ομοίως με το νάτριο. Επομένως 10 γραμμάρια σε ένα κουτάκι τόνου είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι ένας πιθανός κίνδυνος.

Υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον υδράργυρο όταν τρώτε κονσέρβες τόνου, αλλά διαφορετικές ποικιλίες περιέχουν διαφορετικά επίπεδα υδραργύρου. Βέβαια ο τόνος σε κονσέρβα δεν είναι το μόνο ψάρι που κινδυνεύει να μας μεταδώσει επικίνδυνη ποσότητα υδραργύρου.

Μπορείτε να καταναλώσετε άλλους ρύπους και πρόσθετα.

Εκτός από την ανησυχία για πιθανή έκθεση στον υδράργυρο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να καταναλώνετε μολυσματικές ουσίες όπως το BPA όταν τρώτε κονσέρβες τόνου. Το BPA (δισφαινόλη Α) είναι ένα υλικό που βρίσκεται σε πολλά κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια και προστατεύει το δοχείο από το σπάσιμο. Σε πρόσφατες αναλύσεις σε ελβετικές κονσέρβες τόνου βρέθηκε ότι οι περισσότερες έχουν υψηλές ποσότητες ΒΡΑ. Αυτή η χημική ένωση, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει  μεταξύ άλλων, ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Οι καταναλωτές εκτίθενται σε BPA κυρίως μέσω της διατροφής, λόγω της παρουσίας BPA σε μια σειρά οικιακών σκευών και συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

   Η ενσωμάτωση κονσερβοποιημένου τόνου στη διατροφή σας με μέτρο μπορεί να ενισχύσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του σώματός σας με έναν εξαιρετικά προσιτό και βολικό τρόπο. Έτσι, αν επιλέξετε τις πιο γνωστές ετικέτες, αυτό το φαγητό μπορεί να είναι μια πολύ νόστιμη, υγιεινή επιλογή και να υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο