Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤι είναι το πορτοκαλί κρασί;
spot_img

Η τεχνική παρασκευής του έχει ιστορία πάνω άνω των 5.000 ετών και ρίζες στην περιοχή του Καυκάσου

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού που παράγεται αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία που εφαρμόζεται στα κόκκινα, δηλαδή με παρατεταμένη διαβροχή των θρυμματισμένων φλοιών των σταφυλιών και των σπόρων. Η εκχύλιση αυτή είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα των κρασιών, για τον ιδιαίτερο και έντονο άρωμα και για την ελαφριά τανική υπόστασή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η παραγωγή πορτοκαλί κρασιών γίνεται με την οινοποίηση ερυθρωπών ποικιλιών σε υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες που φτάνουν τους 25ο C, μετά από αφαίρεση των στέμφυλων.

Η τεχνική παρασκευής του έχει ιστορία πάνω άνω των 5.000 ετών και ρίζες στην περιοχή του Καυκάσου. Η ζύμωση γινόταν σε θαμμένους πήλινους αμφορείς, κλεισμένους με πλάκες και σφραγισμένους με κερί μέλισσας. Δεν υπήρχαν πρόσθετα, ούτε μαγιά.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, το κρασί εκτίθεται σε πολύ οξυγόνο, το οποίο μεταμορφώνει τα αρώματα φρέσκων φρούτων και λουλουδιών σε αρώματα σάπιου μήλου και μελιού. Με την πάροδο του χρόνου, τα κρασιά έχουν ξηρή γεύση.

Μετά από μια περίοδο παλαίωσης, από τον αμφορέα προκύπτουν κρασιά με καθαρό, πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα. Το χρώμα προέρχεται από τη λιγνίνη στους σπόρους του σταφυλιού και η στυπτική τανίνη προέρχεται από την επαφή με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Λόγω της φυσικής τους οξύτητας και τανίνης, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται με μεγάλη ποικιλία τροφών. Η τανίνη στο πορτοκαλί κρασί βοηθά στην εξάλειψη των τολμηρών και πικάντικων γεύσεων που υπάρχουν στα πιάτα με κάρυ και στην ινδική κουζίνα.

Προτιμώμενα σταφύλια

Ενώ μπορείτε να βγει πορτοκαλί κρασί από οποιοδήποτε λευκό σταφύλι κρασιού, ορισμένα λευκά σταφύλια θεωρούνται πιο παραδοσιακά για το συγκεκριμένο είδος:

  • Ribolla Gialla: Αυτό το λευκό σταφύλι φύεται στη βορειοανατολική Ιταλία και τη Σλοβενία. 
  • Ρκατσιτέλι: Βρίσκεται στη Γεωργία και παράγει περισσότερες γεύσεις εσπεριδοειδών και ρητινών στα κρασιά.
  • Pinot Grigio: Μια άλλη ιταλική επιλογή που συχνά ονομάζεται και «ramato», που σημαίνει «καστανόξανθος»

Πορτοκαλί κρασιά σε όλο τον κόσμο

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το πορτοκαλί κρασί ξαναέκανε την εμφάνισή του στην αγορά από αμπελώνες στη βορειοανατολική Ιταλία, τη Γεωργία και τη Σλοβενία. Η μεγάλη ανταπόκριση παγκοσμίως προκάλεσε τη διάδοση της παρασκευής τους και σε άλλες χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο