Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕπικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις
spot_img

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.

Ο καφές θεωρείται πηγή ενέργειας και αντιοξειδωτικών, ωστόσο είναι γνωστό πως περιέχει χημικές ουσίες που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην περίπτωση των καψουλών καφέ Laudatio, η ανάλυση ανέδειξε ορισμένα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τις ουσίες που περιέχει ο καφές.

Αρχικά, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου, μιας ουσίας που σχηματίζεται κατά το καβούρδισμα του καφέ και θεωρείται δυνητικά καρκινογόνος. Η παρουσία της σε ποσότητες που ξεπερνούν τις κατευθυντήριες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Παράλληλα, το φουράνιο, μια άλλη ένωση που παράγεται κατά το καβούρδισμα, εντοπίστηκε σε υψηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο σε πειράματα σε ζώα.

Εκτός από αυτά, η ανίχνευση γλυφοσάτης στις κάψουλες καφέ Laudatio προσθέτει επιπλέον ανησυχία. Αν και η χρήση αυτού του φυτοφαρμάκου είναι εγκεκριμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστημονική κοινότητα το έχει συνδέσει με πιθανούς κινδύνους για την υγεία, καθώς θεωρείται πιθανώς καρκινογόνο.

Η γλυφοσάτη, πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, απειλεί και τη βιοποικιλότητα, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για προσεκτικότερη χρήση της στη γεωργία.

Παρά τα ζητήματα που αφορούν τα συστατικά, η εταιρεία Laudatio έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας. Έχει λάβει πιστοποίηση από τη Rainforest Alliance, διασφαλίζοντας δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους παραγωγούς καφέ και προστατεύοντας το περιβάλλον από την αποψίλωση των δασών. Επίσης, προσπαθεί να μειώσει τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και να ενισχύσει τους μισθούς των εργαζομένων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Στη γευστική ανάλυση του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών, ο καφές Laudatio χαρακτηρίστηκε από πικρή γεύση και τραχιά υφή, με κάποιες θετικές νότες αρωματικής και καβουρδισμένης γεύσης. Παρά την ισορροπημένη οξύτητα, το συνολικό αποτέλεσμα στην κατηγορία της γεύσης ήταν απλώς ικανοποιητικό, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Συνολικά, παρόλο που η Laudatio έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε θέματα βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης, τα ζητήματα που προκύπτουν από τις χημικές ενώσεις στον καφέ της δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η παρουσία ακρυλαμιδίου, φουρανίου και γλυφοσάτης σε τέτοια επίπεδα καθιστά το συγκεκριμένο προϊόν λιγότερο υγιεινό, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να διασφαλίσει την ποιότητα των συνθηκών παραγωγής.

Τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται στην Ελλάδα.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Laudatio-Kaffeepads-Stark-erhoehter-Schadstoff-Gehalt-_14878_1.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο