Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως ένα αυγό την ημέρα μπορεί να αλλάξει τη διατροφική κατάσταση των εφήβων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως ένα αυγό την ημέρα μπορεί να αλλάξει τη διατροφική κατάσταση των εφήβων
spot_img

Ένα αυγό μπορεί να είναι καταλυτικό για το προβληματικό διατροφικό πρόγραμμα των εφήβων.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition ανέλυσε δεδομένα από τη μελέτη NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) στις ΗΠΑ, με στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των εφήβων και τον ρόλο της κατανάλωσης αυγών στη βελτίωσή της.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά, καθώς πάνω από το 60% των εφήβων βρέθηκε να κινδυνεύει από ανεπάρκεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η χολίνη, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Ε.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών βελτίωσε σημαντικά τη διατροφική κατάσταση των εφήβων. Οι έφηβοι που κατανάλωναν κυρίως γεύματα με βάση τα αυγά είχαν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως η χολίνη, η βιταμίνη Β2, η βιταμίνη D, το σελήνιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσβασιμότητα και προώθηση των αυγών και άλλων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, ειδικά για τη μείωση της διατροφικής ανασφάλειας.

Η παρούσα μελέτη αξιολόγησε την προσφορά των αυγών στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των εφήβων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη NHANES που καλύπτει την περίοδο 2007-2018. Τα δεδομένα προέρχονταν από συνεντεύξεις και υγειονομικούς ελέγχους και περιλάμβαναν πληροφορίες για τη διατροφική πρόσληψη, το βάρος, το ύψος, τον ΔΜΣ, το οικογενειακό εισόδημα και την εθνικότητα.

Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι το 14% των εφήβων ζούσε σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια, κυρίως μη ισπανόφωνοι μαύροι και Μεξικανοαμερικανοί. Οι έφηβοι με χαμηλό εισόδημα και υψηλό ΔΜΣ είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανήκουν σε οικογένειες με διατροφική ανασφάλεια. Ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι σχεδόν το 49% των εφήβων δεν κατανάλωνε ποτέ αυγά, ενώ μόνο το 36% τα κατανάλωνε τακτικά.

Οι έφηβοι που κατανάλωναν αυγά εμφάνιζαν καλύτερα επίπεδα σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες, συγκριτικά με εκείνους που τα απέφευγαν. Η μελέτη προσομοίωσε την προσθήκη ενός αυγού ημερησίως στη διατροφή των εφήβων και διαπίστωσε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα για εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται ανεπτυγμένη χώρα με σχετικά καλή διατροφική επάρκεια, το 60% των εφήβων στην έρευνα παρουσίαζε ανεπάρκειες σε πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των ανεπάρκειών και στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εφήβων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο