Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η φλεγμονώδης διατροφή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η φλεγμονώδης διατροφή
spot_img

Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μετατρέψετε μία φλεγμονώδη διατροφή σε αντιφλεγμονώδη.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε πως  έξι στους 10 Αμερικανούς ακολουθούν προφλεγμονώδη διατροφή, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τον δείκτη φλεγμονώδους διατροφής, ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε πριν από μια δεκαετία που περιλαμβάνει 45 διατροφικά συστατικά για να εξετάσει τη δίαιτα περισσότερων από 34.500 ενηλίκων που συμπεριλήφθηκαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005–2018. 

Τι είναι όμως, η φλεγμονώδης διατροφή;

Η χρόνια, συστηματική φλεγμονή είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία που μπορεί να επιδεινωθεί  ή να βελτιωθεί με τη διατροφή. Η οξεία φλεγμονή είναι η φυσική απάντηση του σώματός σας σε ασθένεια, τραυματισμό ή μόλυνση και συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Αλλά υπάρχει ένα άλλο είδος φλεγμονής – το είδος που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα – που ονομάζεται  συστηματική. Η συστηματική φλεγμονή μπορεί να γίνει χρόνια, μπορεί να επιμείνει για μήνες ή και χρόνια και συνδέεται μεταξύ άλλων, με παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακά προβλήματα αρθρίτιδα, καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή και όλοι αλληλεπιδρούν – ακόμη και ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας, αλλά η διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την καταπολέμηση της.

 Στα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, περιλαμβάνονται

  • Κόκκινο κρέας, όπως μπριζόλα και χάμπουργκερ
  • Επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, σαλάμι και άλλα αλλαντικά
  • Αρτοσκευάσματα του εμπορίου όπως σνακ κέικ, πίτες, μπισκότα και μπράουνις
  • Ψωμί και ζυμαρικά με λευκό αλεύρι
  • Τηγανητά είδη όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο και ντόνατς
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλα, ζελέ και σιρόπι
  • Ροφήματα με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, εμφιαλωμένα ή κονσερβοποιημένα ποτά τσαγιού και αθλητικά ποτά
  • Τρανς λιπαρά, που βρίσκονται στη μαργαρίνη, το ποπ κορν μικροκυμάτων, τα μπισκότα και τη ζύμη στο ψυγείο και τις μη γαλακτοκομικές κρέμες καφέ

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα περιλαμβάνει συνήθως τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι κυρίως φρέσκα και πολύχρωμα. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά και είναι γνωστές για τις υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Ιδανικά, μια δίαιτα που αποτελείται από αυτές τις πολυφαινόλες θα πρέπει να αποτελεί την πλειοψηφία μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας και υποστηρίζουν επίσης ένα υγιές μικροβίωμα, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ακόμα κι αν τρώτε αρκετά φρούτα ή λαχανικά, εφόσον  καταναλώνετε πολύ αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε η συνολική διατροφή μπορεί να είναι προφλεγμονώδης ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο υπάρχουν μικρές παρεμβάσεις, στη διατροφή σας που μπορεί να γίνουν και να μετατρέψουν μία προφλεγμονώδη διατροφή σε υγιεινή όπως να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά και πράσινο και μαύρο τσάι – που είναι όλα αντιφλεγμονώδη. Άλλα παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφίμων, είναι ως επί το πλείστον μη επεξεργασμένα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι), όσπρια (όπως φασόλια και φακές), λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) και μούρα.

Οι προκλήσεις για την κατανάλωση μιας λιγότερο φλεγμονώδους διατροφής περιλαμβάνουν την κακή πρόσβαση σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία – και ακόμη και όταν αυτά τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα, μερικές φορές μπορεί να είναι πιο δαπανηρά, δημιουργώντας ένα εμπόδιο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Meadows.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο