Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή
spot_img

Ποιες τροφές συμβάλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

   Η φλεγμονή αποτελεί μια απαραίτητη βιολογική διαδικασία, ωστόσο καθώς η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, οι άνθρωποι όλο ένα και περισσότερο αναζητούν λύσεις για την επίτευξη καλής υγείας, μέσω της διατροφής. «Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη βιολογική διαδικασία, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται σε λοιμώξεις, ασθένειες ή οποιονδήποτε τραυματισμό», εξηγεί η φυσικοπαθητική διατροφολόγος Jessica Shand, στο HarpersBazzar. “Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ο προστατευτικός μηχανισμός του σώματός μας; Χωρίς φλεγμονή το σώμα μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και να θεραπευτεί”. «Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας επειδή σταδιακά βλάπτει τα υγιή κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα και είναι αυτός ο τύπος φλεγμονής που σχετίζεται με πολλές παθήσεις υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, ο λύκος και ορμονικές καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση. και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)».

   Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευεξία, λέει η Shand, «καθώς η καθημερινή κατανάλωση υψηλών επιπέδων φυτικών τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιων σε φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που τροφοδοτούν το έντερο βοηθά στην ανακούφιση των φλεγμονωδών διεργασιών, την πρόληψη του κυτταρικού στρες και την αναστολή της φλεγμονώδους σηματοδότησης στο ανοσοποιητικό σύστημα, σε αντίθεση με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δημιουργούν και οδηγούν τη φλεγμονή».

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα περιλαμβάνει συνήθως τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι κυρίως φρέσκα και πολύχρωμα, εξηγεί η διατροφολόγος. «Αυτές οι τροφές είναι κυριολεκτικά γεμάτες πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά και είναι γνωστές για τις υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους». Ιδανικά, μια δίαιτα που αποτελείται από αυτές τις πολυφαινόλες θα πρέπει να αποτελεί την πλειοψηφία μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας, συνεχίζει, «καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και, κυρίως, υγιή λιπαρά από άγρια και βιολογικά ψάρια και άπαχα κρέατα». Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές υποστηρίζουν επίσης ένα υγιές μικροβίωμα, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

  Ουσιαστικά, τα τρόφιμα που είναι άφθονα σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μειώνοντας τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών (μόρια που προκαλούν φλεγμονή) που κυκλοφορούν στο σώμα. Τρόφιμα όπως μούρα, ντομάτες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γλυκοπατάτα, σκουός, κουρκουμά, τζίντζερ, πιπεριές, πράσινο τσάι, αβοκάντο, μπρόκολο, λιπαρά ψάρια και μαύρη σοκολάτα είναι μερικές από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφέ. Η διατροφολόγος προτείνει τη δοκιμή της συνταγής του «αντιφλεγμονώδους κύβου ανοσίας» για την υποστήριξη του σώματος με μια συμπυκνωμένη δόση αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων από τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το λεμόνι. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα όταν πρόκειται για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, εξηγεί ο Shand.

Τέλος, η συνεχής καθημερινή ενυδάτωση είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας, ενώ είναι σημαντικό να αποφύγετε να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια, καθώς, το νερό από πλαστικό μας εκθέτει σε προφλεγμονώδεις τοξίνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα