Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αντοχή σαλμονέλας και Campylobacter σε κοινά αντιμικροβιακά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αντοχή σαλμονέλας και Campylobacter σε κοινά αντιμικροβιακά
spot_img

Έκθεση για την μικροβιακή αντοχή που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, παρέχει μια επισκόπηση των κύριων ευρημάτων της παρακολούθησης της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR) σε Salmonella, Campylobacter jejuni και C. coli στα τρόφιμα (κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής και γαλοπούλες πάχυνσης, χοίροι πάχυνσης και βοοειδή ηλικίας κάτω του ενός έτους) και το σχετικό κρέας τους. Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2021-2022 και δόθηκαν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με την έκθεση η ανθεκτικότητα των βακτηρίων Salmonella και Campylobacter στα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά συνεχίζει να παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους και ζώα.

Επιπλέον, έχει σημειωθεί αύξηση στην αναλογία των παθογόνων Escherichia coli από ζώα παραγωγής τροφίμων που εμφανίζουν «πλήρη ευαισθησία» ή «μηδενική αντοχή» σε βασικά αντιμικροβιακά. Αυτό, παράλληλα με τη μείωση του επιπολασμού των απομονώσεων E. coli που παράγουν ESBL ή AmpC – ένζυμα που μπορούν να κάνουν ορισμένα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά – καταδεικνύει πρόοδο στη μείωση της μικροβιακής αντοχής (AMR) στο E. coli από ζώα παραγωγής τροφίμων σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ .

Για τη σαλμονέλα, αντοχή στις καρβαπενέμες βρέθηκε σε απομονώσεις από ανθρώπους, αλλά όχι σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Για το E. coli, ανιχνεύθηκε αντοχή στην καρβαπενέμη σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Αν και η εμφάνιση αντοχής στην καρβαπενέμη αναφέρεται επί του παρόντος σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε απομονώσεις τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα, μεγαλύτερος αριθμός χωρών έχει αναφέρει βακτήρια που παράγουν ένζυμα καρβαπενεμάσης σε διάφορα ζωικά είδη τα τελευταία χρόνια. Αυτό απαιτεί προσοχή και περαιτέρω διερεύνηση δεδομένου ότι οι καρβαπενέμες είναι μια ομάδα αντιβιοτικών τελευταίας επιλογής και οποιαδήποτε ανίχνευση αντοχής σε αυτά είναι ανησυχητική.

Μεταξύ 2013 και 2022, για τους ανθρώπους, τουλάχιστον οι μισές χώρες , παρατήρησαν αυξητικές τάσεις στην αντοχή στις φθοριοκινολόνες σε απομονώσεις Salmonella Enteritidis και Campylobacter jejuni, που συνήθως σχετίζονται με τα πουλερικά. Αυτό το εύρημα προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς στις σπάνιες περιπτώσεις που οι λοιμώξεις από Salmonella ή Campylobacter μετατρέπονται σε σοβαρή ασθένεια, οι φθοριοκινολόνες είναι μεταξύ των αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται για θεραπεία.

Το ένα τρίτο των χωρών παρατήρησε φθίνουσες τάσεις στην αντοχή στα μακρολίδια στα απομονωμένα στελέχη Campylobacter από ανθρώπους, ιδιαίτερα για το C. coli. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς η αυξημένη αντοχή στις φθοριοκινολόνες σημαίνει ότι οι μακρολίδες γίνονται πιο σημαντικές για τη θεραπεία σοβαρών τροφιμογενών λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Στους ανθρώπους, παρατηρήθηκαν αυξανόμενες τάσεις αντοχής σε ένα από τα δύο κρίσιμα αντιμικροβιακά (CIA) για θεραπεία σε σχετιζόμενα με τα πουλερικά Salmonella serovars και Campylobacter , τουλάχιστον στις μισές χώρες.

Η μικροβιακή αντοχή παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διάφορα μέτωπα και από διαφορετικούς παράγοντες. Απαιτούνται βασικές ενέργειες για τη μείωση της εμφάνισης και της εξάπλωσης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά. Αυτά περιλαμβάνουν την προώθηση της συνετής χρήσης αντιμικροβιακών, υποστήριξη βελτιώσεων στις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών ουσιών και διασφάλιση ότι εφαρμόζονται πολιτικές και διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα