cibum team
Οι νιφάδες καλαμποκιού ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά πρωινού στον κόσμο, δημιουργήθηκαν αρχικά με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο….
Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αυτή ακριβώς τη στιγμή, βάζουν σε ένα μπολ με γάλα, νιφάδες καλαμποκιού (ίσως Kellogg’s corn flakes) … χωρίς να ξέρουν ότι το νόστιμο και υγιεινό σνακ δημιουργήθηκε από τον John Harvey Kellogg, για να σταματήσουν οι «βρώμικες» σκέψεις τους, να μειωθεί η λίμπιντο και η σεξουαλική τους επιθυμία και επίσης να σταματήσουν τον αυνανισμό! Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός του John Harvey Kellogg, του ανθρώπου που δημιούργησε τις νιφάδες καλαμποκιού, παρήγαγε τα δημητριακά στα τέλη του 19ου αιώνα και τα διέθεσε στην αγορά ως ένα «υγιεινό, έτοιμο για κατανάλωση πρωινό γεύμα κατά του αυνανισμού».
Ο John Harvey Kellogg ήταν Αμερικανός γιατρός, διατροφολόγος, εφευρέτης, ευγονιστής (τάση για βελτίωση της γενετικής ποιότητας του ανθρώπου, αποκλείοντας άτομα και ομάδες που θεωρούνται κατώτερες), υποστηρικτής της φυλετικής καθαρότητας, ιδρυτής και διευθυντής του σανατορίου Battle Creek Sanitarium και «Αντβεντιστής της Εβδόμης ημέρας» (Χριστιανικό κίνημα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες) και πίστευε ακράδαντα στην αγαμία και ότι το σεξ ήταν ανθυγιεινό και ανήθικο.
Η προσέγγισή του στον «βιολογικό τρόπο ζωής» συνδύασε την επιστημονική γνώση με τις πεποιθήσεις των Αντβεντιστών, προωθώντας τη μεταρρύθμιση της υγείας και την εγκράτεια. Σε αυτές τις πεποιθήσεις βασίστηκε η προώθησή του για την ανάπτυξη αναφροδισιακών τροφών. Υπάρχουν βέβαια και αναφορές που λένε ότι ως γιατρός, ο Kellogg γνώριζε καλά τις επιζήμιες επιπτώσεις των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών όπως η σύφιλη , η οποία ήταν ανίατη πριν από τη δεκαετία του 1910 και αφιέρωσε μεγάλα ποσά του εκπαιδευτικού και ιατρικού του έργου στην αποθάρρυνση της σεξουαλικής δραστηριότητας με βάση κινδύνους τόσο επιστημονικά κατανοητούς όσο και εκείνους που διδάσκονταν από την Αντβεντιστική Εκκλησία της Έβδομης Ημέρας.
Ηγέτης στο κίνημα κατά του αυνανισμού
Ο κ. Kellogg πίστευε λοιπόν ότι το σεξ βλάπτει το μυαλό και το σώμα και μάλιστα δεν κοιμόταν ποτέ με την σύζυγό του: Δεν ολοκλήρωσε ποτέ το γάμο, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να υιοθετήσει όλα τα παιδιά τους!
Στο βιβλίο του, «Αγκαλιάζοντας τη Φυσική Ιστορία και την Υγιεινή της Οργανικής Ζωής» , ανέφερε μερικά από τα επιζήμια συμπτώματα του αυνανισμού, όπως μεταβολές της διάθεσης, κακή στάση, ακμή, επιληψία, αίσθημα παλμών και αγάπη για ανθυγιεινά τρόφιμα.
Ο John H.Kellogg το 1881, σε ηλικία περίπου 29 ετών.
Ως ηγέτης του κινήματος κατά του αυνανισμού, ο Kellogg προώθησε ακραία μέτρα για την πρόληψη του αυνανισμού. Οι μέθοδοί του για την “αποκατάσταση” των αυνανιστών περιλάμβαναν μέτρα μέχρι τον ακρωτηριασμό χωρίς αναισθησία, και στα δύο φύλα. Ήταν υπέρμαχος της περιτομής των νεαρών αγοριών για τον περιορισμό του αυνανισμού και της εφαρμογής καρβολικού οξέος στην κλειτορίδα των νεαρών γυναικών.
Αλλά ο κ. Kellogg είχε μια λύση σε όλα αυτά τα βάσανα, πιστεύοντας ότι το κρέας και τα πλούσια σε γεύσεις τρόφιμα αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ τα απλά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά την καταστέλλουν.
Έχοντας αυτό κατά νου, ξεκίνησε να φτιάχνει μια σειρά από απλές γεύσεις πρωινού που θα σταματούσαν μια για πάντα αυτές τις ακάθαρτες επιθυμίες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τα δημητριακά που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα – Νιφάδες καλαμποκιού.
Γύρω στο 1877, ο John H. Kellogg άρχισε να πειραματίζεται για να παράγει ένα πιο μαλακό φαγητό για πρωινό, που θα ήταν εύκολο στη μάσηση. Ανέπτυξε μια ζύμη που ήταν μείγμα σιταριού, βρώμης και καλαμποκιού. Η ιδέα για τα κορν φλέικς ξεκίνησε από «ατύχημα» όταν ο Kellogg και ο αδερφός του Will (ο οποίος είναι και ιδρυτής της Kellog’s) άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι για αρκετές ώρες και έφυγαν για να ασχοληθούν με κάποια θέματα του Σανατορίου. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αλλά καθώς είχαν πολύ αυστηρό προϋπολογισμό αποφάσισαν να πιέσουν το ζυμάρι με πλάστες για να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιουργούνταν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς.
Οι νιφάδες ήταν πολύ δημοφιλείς στους ασθενείς και έτσι οι αδερφοί πειραματίστηκαν και με νιφάδες άλλων δημητριακών. Το 1906 ο Γουίλ Κηθ Κέλλογκ αποφάσισε να βγάλει το προϊόν στην αγορά. Για να το κάνει πιο φιλικό προς ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό προσέθεσε ζάχαρη κι αυτός ήταν ένας λόγος που τσακώθηκε με τον αδερφό του.
Πρωτοποριακός παρά τις ακραίες απόψεις του
Ως πρώιμος υποστηρικτής της θεωρίας των μικροβίων της ασθένειας , ο Kellogg ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του στη σχέση της εντερικής χλωρίδας και της παρουσίας βακτηρίων στα έντερα με την υγεία και τις ασθένειες. Το σανατόριο προσέγγισε τη θεραπεία με ολιστικό τρόπο, προωθώντας ενεργά τη χορτοφαγία, τη διατροφή, τη χρήση κλύσματος για την απομάκρυνση της «εντερικής χλωρίδας», την άσκηση, την ηλιοθεραπεία και την υδροθεραπεία , καθώς και την αποχή από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο Kellogg ήταν ένας ιδιαίτερα ισχυρός υποστηρικτής των ξηρών καρπών, οι οποίοι πίστευε ότι θα σώσουν την ανθρωπότητα από τη μείωση των αποθεμάτων τροφίμων. Εφηύρε επίσης μια διαδικασία για την παρασκευή φυστικοβούτυρου και ανέπτυξε υγιεινά «μπισκότα από γρανόζη» τα οποία έγιναν δημοφιλή μέχρι την Αυστραλία και την Αγγλία.