Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl It: Νέα καταγγελία για τα κοτόπουλα της αλυσίδας

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταLidl It: Νέα καταγγελία για τα κοτόπουλα της αλυσίδας
spot_img

Σοκαριστικές εικόνες από φάρμα που προμηθεύει με κοτόπουλα την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl.

Η Ιταλική οργάνωση  προστασίας των ζώων eessereanimali (δείτε το βίντεο εδώ) κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από μια φάρμα ενός προμηθευτή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl Italia στην Emilia-Romagna. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της  διεθνούς εκστρατείας #LidlChickenScandal  με την οποία ζητά από τον γερμανικό κολοσσό να δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών αναπαραγωγής των κοτόπουλων στην αλυσίδα εφοδιασμού του.

Το αίτημα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 70.241 υπογραφές με στόχο τις 180.000. Να σημειωθεί ότι και στη Βρετανία η Οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, “The Humane League UK”  κατηγορεί την αλυσίδα σουπερμάρκετ για σκληρότητα και απαράδεκτες μεθόδους εκτροφής πουλερικών, και πως παραπλανά τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας εικόνες καφέ πουλερικών ελευθέρας βοσκής στο Marketing. Επιπλέον αναλύσεις σε κοτόπουλα της Lidl σε Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία έδειξαν ότι τα κοτόπουλα της αλυσίδας lidl περιέχουν σαλμονέλα, E. coli και άλλα βακτήρια ενώ τα μισά δείγματα, περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η τελευταία έρευνα των Ιταλών, κατέγραψε τα κοτόπουλα που υποφέρουν από κακομεταχείριση σε όλα τα στάδια της ζωής τους, από το ξεφόρτωμα των νεοσσών μόλις φτάσουν στο αγρόκτημα μέχρι τη φόρτωσή τους για σφαγή. Σύμφωνα με την έρευνα της eessereanimali, κατά τη φόρτωση ζώων για σφαγή, οι χειριστές ρίχνουν βίαια κοτόπουλα σε κλουβιά, προκαλώντας περαιτέρω άγχος και πιθανά κατάγματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ακολουθούνταν οι σωστές διαδικασίες. Οι χειριστές αναγκάζονται να εργάζονται γρήγορα, χωρίς να φροντίζουν τα ζώα.

Τα κοτόπουλα που απορρίπτονται επειδή είναι κακώς αναπτυγμένα ή άρρωστα πιάνονται από το κεφάλι και περιστρέφονται για να θανατωθούν και σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα κοτόπουλα που απορρίπτονται πετιούνται στον κάδο των νεκρών ενώ έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους.

Τραβήχτηκαν επίσης εικόνες στις οποίες ένας χειριστής σε ένα τρακτέρ συνθλίβει πολλά νεαρά κοτόπουλα ενώ είναι απασχολημένος με το κόψιμο των απορριμμάτων. Αυτό το ζήτημα επισημάνθηκε επίσης από άλλες έρευνες σε εκμεταλλεύσεις προμηθευτών Lidl, ιδίως εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

 Επίσης η συγκεκριμένη φάρμα χρησιμοποιεί αμοξικιλλίνη σε σκόνη , ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται γενικά για ομαδικές θεραπείες. Η χρήση αντιβιοτικών είναι ανησυχητική: η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία στην πραγματικότητα απαγορεύει τις μαζικές προληπτικές θεραπείες στις φάρμες , αλλά τα ιταλικά δεδομένα δείχνουν ότι η πλειονότητα των αντιβιοτικών που πωλούνται για ζωοτεχνική χρήση στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Αυτή η πρακτική είναι μια από τις κύριες αιτίες που συμβάλλουν στην αντίσταση στα αντιβιοτικά , η οποία αποτελεί επίσης απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Η Ιταλική οργάνωση ζητά αοπό τη Lidl Italia να σταματήσει να αγνοεί τα αιτήματά της, να δεσμευτεί  για τη βελτίωση των συνθηκών εκτροφής κοτόπουλου στις αλυσίδες εφοδιασμού της και να ακολουθήσει τις υποδείξεις που υποδεικνύονται από το ECC και να δεχθεί να υπογράψει την Ευρωπαϊκή Δέσμευση για την εκτροφη κοτόπουλων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι είναι η μουσκιμόλη και γιατί ανακαλούνται σοκολάτες και ζελεδάκια που την περιέχουν

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν έλεγχο και νέες ρυθμίσεις στην παραγωγή και την πώληση προϊόντων που περιέχουν μουσκιμόλη.

Είναι τα κομμένα, ωμά κρεμμύδια δηλητηριώδη; Ευρήματα Μελέτης

Πότε μπορεί το αθώο κρεμμυδάκι να προκαλέσει στομαχικές λοιμώξεις, ακόμα και τροφική δηλητηρίαση;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο