Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιος καφές είναι πιο ελαφρύς; Γαλλικός, στιγμιαίος ή εσπρέσσο;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιος καφές είναι πιο ελαφρύς; Γαλλικός, στιγμιαίος ή εσπρέσσο;
spot_img

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καφεΐνη περιέχει ο καφές

Η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του καφέ, το μέγεθος της μερίδας και την ποικιλία των κόκκων. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει 96 mg καφεΐνης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να κυμαίνεται από σχεδόν μηδέν έως και 300 mg – ανάλογα με τον τύπο του καφέ που πίνετε.

Τι καθορίζει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη;
Τέσσερις βασικοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο καφεΐνη περιέχει ο καφές:

  • Τύπος καφέ – Ο καφές χωρίς καφεΐνη, ο παρασκευασμένος καφές, ο στιγμιαίος καφές, ο εσπρέσο και ο βιετναμέζικος καφές περιέχουν διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης.
  • Μέγεθος μερίδας – Γενικά, όσο περισσότερος είναι ο καφές, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
  • Ποικιλία κόκκων καφέ – Οι διαφορετικοί κόκκοι καφέ έχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης. Για παράδειγμα, ο καφές HaNoi 100% robusta περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από έναν τυπικό καφέ arabica.
  • Διαδικασία καβουρδίσματος – Οι κόκκοι καφέ ανοιχτού καβουρδίσματος περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τους κόκκους καφέ μεσαίου ή σκούρου καβουρδίσματος.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη των διαφόρων ειδών καφέ
Το είδος του ροφήματος καφέ είναι το σημαντικότερο πράγμα που καθορίζει την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη. Ακολουθεί μια ανάλυση των επιπέδων καφεΐνης για τα πιο συνηθισμένα είδη ροφημάτων καφέ:

Ο ντεκαφεΐνέ (αναμενόμενο) έχει τη λιγότερη καφεΐνη. Από τους κανονικούς καφέδες όπως φαίνεται στον πίνακα, τη λιγότερη καφεΐνη έχει ο στιγμιαίος καφές, και ακολουθεί ο εσπρέσο ενώ την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης έχει ο Cold Brew. O γαλλικός έχει μία μέτρια μεταξύ του στιγμιαίου και του εσπρέσο, ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα:

Εσπρέσο, λάτε, καπουτσίνο και άλλοι
Φτιάχνετε εσπρέσο πιέζοντας λίγο ζεστό νερό μέσα από λεπτόκοκκους κόκκους καφέ. Παρόλο που αυτός ο τύπος καφέ έχει περισσότερη καφεΐνη από τον παρασκευασμένο καφέ, συχνά έχει λιγότερη καφεΐνη ανά μερίδα, καθώς ένας εσπρέσο είναι πολύ μικρότερος από έναν τυπικό καφέ cold brew ή French press.

Τα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο, όπως τα macchiato, τα cappuccino και τα lattes, περιέχουν σφηνάκια εσπρέσο αναμεμειγμένα με διάφορες ποσότητες γάλακτος. Δεν υπάρχει γάλα στην καφεΐνη, οπότε αυτά τα ροφήματα έχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης με έναν απλό ή διπλό εσπρέσο, ανάλογα με το πόσα σφηνάκια υπάρχουν.

Καφές Pour-Over
Φτιάχνετε καφέ pour-over ρίχνοντας ζεστό νερό πάνω σε αλεσμένο καφέ σε χάρτινο φίλτρο; Το νερό στάζει μέσα από τον αλεσμένο καφέ και ο καφές σας είναι έτοιμος σε 3-4 λεπτά. Η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ pour-over εξαρτάται από τον τύπο των κόκκων που χρησιμοποιούνται, αλλά συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερη από έναν εσπρέσο.

Καφές Cold Brew
Ο κρύος καφές είναι ένας από τους πιο ασυνήθιστους τύπους καφέ σε αυτή τη λίστα, επειδή τον φτιάχνετε βυθίζοντας τους κόκκους του καφέ σε κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για 8-24 ώρες. Αυτή η ποικιλία καφέ χρησιμοποιεί περισσότερους κόκκους καφέ και λιγότερο νερό από άλλους τύπους καφέ, αυξάνοντας τα επίπεδα καφεΐνης του.

Γαλλικός καφές
Φτιάχνετε καφέ γαλλικού τύπου πιέζοντας αργά ζεστό νερό μέσα από ένα μεταλλικό φίλτρο για να εξαγάγετε τα θρεπτικά συστατικά, την υφή και τη γεύση. Λόγω του μεγάλου χρόνου εκχύλισης, ο καφές γαλλικού τύπου έχει συχνά υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλους τύπους.

Στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές είναι παρασκευασμένος καφές που έχει υποστεί ξήρανση με ψεκασμό ή κατάψυξη. Έρχεται σε μεγάλα, ξηρά κομμάτια τα οποία διαλύονται γρήγορα σε βραστό νερό. Για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ δεν απαιτείται ζύμωμα. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει συνήθως λιγότερη καφεΐνη από άλλους τύπους καφέ.

Καφές χωρίς καφεΐνη
Αν και η ονομασία του μπορεί να υποδηλώνει το αντίθετο, ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει καφεΐνη. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη περιέχει 0-7 mg καφεΐνης, με το μέσο φλιτζάνι να περιέχει 3 mg.

Οφέλη της καφεΐνης για την υγεία

Πολλαπλές επιστημονικές εργασίες αναφέρουν ότι οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως

Ενίσχυση της διάθεσης
Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
Αύξηση του μεταβολισμού
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου
Προστασία από τον διαβήτη
Μείωση του κινδύνου ηπατικής βλάβης
Μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας
Ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου
Αυτά τα οφέλη για την υγεία είναι επιπλέον των κοινών πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν σχεδόν όλοι όταν πίνουν καφέ. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό και μόλις 66 mg μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Παρενέργειες της καφεΐνης

Η καφεΐνη θεωρείται γενικά ασφαλές ποτό, αν και η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να γίνει συνήθεια. Οι ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με δύο έως τέσσερα φλιτζάνια.

Η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης από αυτή την ποσότητα ανά ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παρενέργειες, όπως:

Άγχος
Δυσκολίες στον ύπνο
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου ένα έως δύο φλιτζάνια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο