Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Pl: Αποσύρει δημοφιλές προϊόν μολυσμένο με καρκινογόνα τοξίνη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Pl: Αποσύρει δημοφιλές προϊόν μολυσμένο με καρκινογόνα τοξίνη
spot_img

Σε νέα ανάκληση προχώρησε σήμερα ο Γερμανικός Κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl.

Πριν από λίγες ημέρες και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, η Lidl France ανακάλεσε το ίδιο προϊόν κρέατος λόγω υψηλής περιεκτικότητας κτηνιατρικών φαρμάκων. Ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl προχώρησε σε μία νέα ανάκληση προϊόντος, αυτή τη φορά στην Πολωνία.

Το προϊόν που ανακλήθηκε σήμερα από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl της Πολωνίας.

Λόγω κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, σήμερα αποσύρθηκε από τα ράφια των Lidl Pl, αλεύρι για ψωμί σίκαλης λόγω υψηλών επίπεδων ωχρατοξίνης Α. «Οι δοκιμές στο προϊόν έδειξαν ότι το επιτρεπόμενο επίπεδο της ωχρατοξίνης Α έχει ξεπεραστεί και ως εκ τούτου ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ασφάλεια του προϊόντος», αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης της αλυσίδας. Πρόκειται για το προϊόν Gdańsk Młyny – Αλεύρι σίκαλης τύπου 720 chlebowa 1 kg με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 11.2024 και αριθμούς παρτίδας: 31485/24, 31492/24, 31495/24, που παράγονται από την Gdańskie Młyny. «Το προϊόν μπορεί να επιστραφεί σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν οι πελάτες απόδειξη», διαβεβαίωσε η αλυσίδα.

Τι είναι η ωχρατοξίνη Α

Η ωχρατοξίνη Α (OTA) είναι μια φυσική τροφιμογενής μυκοτοξίνη που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων, που κυμαίνονται από δημητριακά έως καφέ, κρασί και φρούτα. Υπάρχουν 3 κατηγορίες ωχρατοξινών, η ωχρατοξίνη Α (OTA), η ωχρατοξίνη Β (OTB) και η ωχρατοξίνη C (OTC), Μεταξύ αυτών, η ωχρατοξίνη Α θεωρείται η πιο άφθονη και επιβλαβής μυκοτοξίνη και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Το OTA είναι ένα ισχυρό καρκινογόνο και ο νεφρός είναι το “κύριο όργανο” του στόχου του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Το OTA έχει επίσης κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, 1993)

Για την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τις τοξικές επιδράσεις της ΟΤΑ, έχουν οριστεί τα μέγιστα επίπεδα σε διάφορα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σταφίδες, ορίζεται σε 8,0 μg/kg, σε αποξηραμένα βότανα σε 10,0 μg/kg, σε μη επεξεργασμένους κόκκους δημητριακών σε 5,0 μg/kg, στον στιγμιαίο καφέ σε 5,0 μg/kg, στο κρασί σε 2,0 μg/kg και σε παιδικά και βρεφικά προϊόντα σε 0,50 µg/kg. Για να δείτε μεθόδους απολύμανσης, αφαίρεσης και αποτοξίνωσης των προϊόντων από ωχρατοξίνη Α, πατήστε εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η αλυσίδα Lidl της Πολωνίας είχε ανακοινώσει δύο ανακλήσεις τροφίμων μέσα σε δύο ημέρες. Σε δείγματα μαρουλιού μετά από έλεγχο της Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης εντοπίστηκαν βακτήρια σαλμονέλας σε μαρούλι (προϊόν Lidl Market Square, Classic Salad Mix, 400 g. Επιπλέον η αλυσίδα ανακοίνωσε την ανάκληση της σαλάτας κόκκινου λάχανου Freshona στο οποίο εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο