Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα πιο “‘ένοχα” τρόφιμα που δυσκολεύουν την πέψη και βλάπτουν το έντερο

ΑρχικήυγείαΤα πιο "'ένοχα" τρόφιμα που δυσκολεύουν την πέψη και βλάπτουν το έντερο
spot_img

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προάγουν γαστρεντερικά προβλήματα και να βλάψουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

Το υγιές έντερο είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία και ευεξία αφού το έντερο βοηθά στη ρύθμιση της πέψης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και επηρεάζει ακόμη την ψυχική υγεία.

Η υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ο καρκίνος και οι μεταβολικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία. Και η κατανάλωση τροφών φιλικών προς το έντερο μπορεί να υποστηρίξει ένα ποικίλο και υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Αντίθετα, ορισμένα τρόφιμα «επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα λόγω των φλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, των ελάχιστων φυτικών ινών και της επίδρασης στην ινσουλίνη », λέει η Dana Ellis Hunnes, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA και επίκουρος καθηγητής στο UCLA Fielding School of Public Health στο Λος Άντζελες.

Τα φλεγμονώδη τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων σνακ , των κόκκινων κρεάτων και των ροφημάτων με ζάχαρη – μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Τα 10 χειρότερα τρόφιμα για την υγεία του εντέρου

1. Καραμέλες και σοκολατάκια

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλες, σοκολατάκια, κ.λπ., μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών και των κακών μικροβίων του εντέρου. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, αέρια, πόνος και υδαρή κόπρανα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν καλά νέα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια γλυκιά απόλαυση που βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Κάτι που σημαίνει ότι η σοκολάτα δεν κάνει κακό, αλλά η υπερβολική ζάχαρη στη σοκολάτα, μπορεί να κάνει.

2. Τηγανιτές πατάτες

Τα τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες με μπόλικο αλάτι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φυσικά αλάτι. Ως εκ τούτου, μειώνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε σοβαρή φλεγμονή. Οι πραγματικές, ολόκληρες πατάτες, όμως βραστές, έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για το έντερό, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και του ανθεκτικού αμύλου.

3. Τσιπς

Όμως, ακριβώς όπως και οι τηγανητές πατάτες, έτσι και τα τσιπς όταν τηγανίζονται, πέραν τον κορεσμένων λιπαρών, μειώνονται σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά έχουν επίσης αντίκτυπο στην επιβράδυνση της πέψης, η οποία επηρεάζει την υγεία του εντέρου.

4. Γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης

Τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε πολλά έτοιμα τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τη φλεγμονή. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο μικροβίωμα και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση βάρους.

5. Κρακεράκια

Τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς είναι γεμάτα με ανθυγιεινά πρόσθετα όπως ζάχαρη και συντηρητικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τα κράκερ που παρασκευάζονται με επεξεργασμένο σιτάρι, όπως τα κράκερ τυριού με τεχνητό άρωμα, εμπίπτουν σίγουρα στην κατηγορία των «βαρέως επεξεργασμένων», καθιστώντας τα μερικά από τα χειρότερα σνακ για την υγεία του εντέρου. Αυτές οι τροφές, επίσης, δεν παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Η ζάχαρη επιτρέπει στα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ενώ η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών στο έντερο εμποδίζει την ανάπτυξη υγιών βακτηριακών αποικιών.

6. Μπέικον

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον είναι από τους ένοχους για τη δημιουργία φλεγμονή. Αυτά τα αλλαντικά έχει βρεθεί ότι έχουν προφλεγμονώδη αποτελέσματα στο έντερο και μπορεί να αλλάξουν προς το κακό το μικροβίωμα του εντέρου.

7. Αλλαντικά

Υπάρχουν και άλλα επεξεργασμένα αλλαντικά στη λίστα αποφυγής, όπως το ζαμπόν ή η γαλοπούλα. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του στομάχου.

8. Έτοιμα μπισκότα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε υγιεινά μπισκότα στο σπίτι, όπως να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως, να πολτοποιήσετε μια μπανάνα ή αβοκάντο στο μείγμα ή να προσθέσετε ένα φλιτζάνι βρώμη με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αλλά τα περισσότερα μπισκότα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, δεν χρησιμοποιούν καμία από αυτές τις πιο υγιεινές τεχνικές ψησίματος.

Αντίθετα, βασίζονται σε επεξεργασμένους κόκκους, σάκχαρα και συντηρητικά για να δημιουργήσουν ένα γλυκό τελικό προϊόν.

9. Έτοιμα κέικ

Τα έτοιμα κέικ είναι μια άλλη επιτομή της υπερεπεξεργασίας, με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, λίπους, συντηρητικών, τεχνητών γεύσεων και χρωμάτων. Τροφές σαν αυτές μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία του εντέρου.

10. Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά

Τα αναψυκτικά είναι γνωστά ως κακή επιλογή τροφίμων εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία του εντέρου.

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον νερό στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας παρενέργειες όπως διάρροια, ενώ η καφεΐνη σε ορισμένα αναψυκτικά μπορεί επίσης να επιταχύνει ανεπιθύμητα την πέψη. Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα για την υγεία του εντέρου, επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο