Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο για την αιτία της ουρικής αρθρίτιδας – Δεν φταίει η διατροφή

ΑρχικήυγείαΝέα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο για την αιτία της ουρικής αρθρίτιδας - Δεν φταίει η διατροφή
spot_img

Δεδομένα από γενετικές πληροφορίες 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αν και οι μέχρι τώρα συστάσεις εστιάζουν στην διατροφή για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας υποστηρίζοντας ότι είναι το κλειδί για να βοηθήσει στην αποτροπή του πόνου στις αρθρώσεις και του πρηξίματος που συχνά συνοδεύει την πάθηση, νέα μελέτη καταρρίπτει τον “μύθο”. Η μεγάλη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια όπου η γενετική είναι μια κύρια αιτία και όχι οι επιλογές του τρόπου ζωής του πάσχοντος. Και ενώ μερικά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, η αιτία βρίσκεται στα γονίδια.

Με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, η μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics , ανέλυσε τις γενετικές πληροφορίες 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ερευνητές ανέλυσαν συγχωνευμένα σύνολα δεδομένων DNA από όλο τον κόσμο. Περίπου τα τρία τέταρτα των δεδομένων προέρχονταν από πελάτες της 23andMe, Inc, μιας εταιρείας γενετικής και προληπτικής υγείας απευθείας στους καταναλωτές, οι οποίοι συναίνεσαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Βρήκαν ότι η κληρονομική γενετική είναι ένα σημαντικό μέρος του γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ουρική αρθρίτιδα και άλλοι όχι. Ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Tony Merriman, του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Otago, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα αφαιρέσουν μέρος του στιγματισμού γύρω από την ουρική αρθρίτιδα.

«Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια με γενετική βάση και δεν φταίει ο πάσχων – ο μύθος ότι η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή πρέπει να καταρριφθεί. Αυτός ο ευρέως διαδεδομένος μύθος προκαλεί ντροπή σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα, κάνοντας μερικούς πιο πιθανό να υποφέρουν σιωπηλά και να μην πάνε να δουν τον γιατρό για να λάβουν ένα προληπτικό φάρμακο που μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα και θα αποτρέψει τον πόνο τους. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι ενώ συγκεκριμένοι διατροφικοί παράγοντες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, η βασική αιτία είναι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, οι κρύσταλλοι στις αρθρώσεις και το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι έτοιμο να «επιτεθεί» στους κρυστάλλους – η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες».

Η έρευνα εντόπισε μεγάλο αριθμό γονιδίων του ανοσοποιητικού και ανοσολογικών οδών που παρέχουν νέους στόχους και προσεγγίσεις για την πρόληψη των επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας. Ο καθηγητής Merriman ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη θεραπεία για τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα.

Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επαναχρησιμοποίηση ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας – η τοσιλιζουμάμπη στοχεύει έναν υποδοχέα για ένα ανοσολογικό σήμα, την ιντερλευκίνη-6, την οποίο η έρευνα προσδιόρισε ως νέο γονίδιο για την ουρική αρθρίτιδα.

Πληροφορίες για την ουρική αρθρίτιδα:

– Η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στους άνδρες. επηρεάζει περίπου 3-4 φορές περισσότερους άνδρες από τις γυναίκες

– Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας προκαλούνται από σοβαρή φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκύπτει από αντίδραση σε κρυστάλλους ουρικού άλατος. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται στις αρθρώσεις όταν τα επίπεδα ουρικού άλατος στο σώμα είναι υψηλά.

– Η δίαιτα παίζει πολύ μικρό ρόλο στα υψηλά επίπεδα ουρικών αλάτων, αλλά είναι καλά καθιερωμένη ως έναυσμα της ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με κρυστάλλους ουρικού άλατος στις αρθρώσεις τους.

– Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φάρμακα (όπως η αλλοπουρινόλη) που μειώνουν τα ουρικά άλατα στο αίμα και εμποδίζουν το σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού άλατος στις αρθρώσεις (ή τους διαλύουν εάν υπάρχουν ήδη).

– Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, επομένως η θεραπεία είναι δια βίου. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο