Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θάνατοι από γάλα αμυγδάλου της Danone – Η τελευταία ενημέρωση των αρχών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘάνατοι από γάλα αμυγδάλου της Danone – Η τελευταία ενημέρωση των αρχών
spot_img

3 νεκροί και 20 ασθένειες είναι ο τραγικός απολογισμός της μόλυνσης της γραmμής παραγωγής φυτικού “γάλακτος” με Listeria.

Τρεις θάνατοι και 20 ασθένειες, εκ των οποίων οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία, είναι ο τελικός απολογισμός της επιδημίας που προκάλεσαν τα φυτικά γάλατα της Danone, Silk and Great Value, στον Καναδά. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 7 έως 89 ετών και το 70% των περιπτώσεων είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Τα «γάλατα» (18 είδη ροφημάτων αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας Silk and Great Value που πωλούνται από το 1977) που έχουν ανακληθεί, ήταν μολυσμένα με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Το πρόβλημα πιθανότατα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν βλάβη στη διαδικασία θερμικής επεξεργασίας ή μόλυνση κατά τη συσκευασία. Η παρουσία του στελέχους εστίας L. μonocytogenes επιβεβαιώθηκε στο περιβάλλον παραγωγής, ωστόσο η κύρια θέση της μόλυνσης στο περιβάλλον δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί.

Ως αποτέλεσμα, όλη η παραγωγή στις εγκαταστάσεις στο Pickering του Οντάριο, έχει σταματήσει, οι γραμμές παραγωγής αποσυναρμολογούνται και η εγκατάσταση ανακαινίζεται. Η παραγωγή στις εγκαταστάσεις δεν θα ξαναρχίσει μέχρι να εφαρμοστούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ενισχυμένης ασφάλειας και παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι ο γαλλικός γίγαντας τροφίμων Danone, στον οποίο ανήκει η επωνυμία Silk, ανέφερε στον ιστότοπό του ότι τα ανακληθέντα ροφήματα παρασκευάστηκαν σε εργοστάσιο παραγωγής τρίτων.

Ο πρόεδρος της Danone Canada Frédéric Guichard που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο, σε ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Επιβλαβή βακτήρια σε γάλα φυτικής προέλευσης

Σύμφωνα με μελέτες τα ροφήματα γάλακτος φυτικής προέλευσης υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη της Listeria, της Salmonella, του Bacillus και του Paenibacillus.  Η λιστέρια αναπτύσσεται ταχύτερα στο φυτικό γάλα από ότι στο αγελαδινό στους 8 °C και 20 °C.

Η Listeria monocytogenes θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παθογόνα που μεταδίδονται στα τρόφιμα και είναι ευρέως διαδεδομένη στο περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων. Η ικανότητά της να επιβιώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο) είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του παθογόνου και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιμονή του μικροοργανισμού στα προϊόντα διατροφής που διατηρούνται στο ψυγείο. Η λοίμωξη από λιστέρια (λιστερίωση) χαρακτηρίζεται από πυρετό, μυϊκούς πόνους και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, και σε πιο σοβαρή ασθένεια, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα έντερα στο αίμα, προκαλώντας μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος ή μηνιγγίτιδα. Η επεμβατική λοίμωξη οδηγεί σε υψηλά ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας, κυρίως για ευάλωτες ομάδες όπως έγκυες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

 Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το 2021, το L. monocytogenes ήταν η πέμπτη πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης και από τις 2621 περιπτώσεις οι 300 οδήγησαν σε θάνατο, καθιστώντας το L. monocytogenes την κύρια αιτία θανάτου από τρόφιμα στην Ευρώπη.

Ποια τρόφιμα προσβάλλονται πιο εύκολα από L. monocytogenes

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να φέρουν το βακτήριο Listeria από άλλα. Ορισμένες τροφές υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • καπνιστό ψάρι στο ψυγείο
  • ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα
  • μαλακά και μη παστεριωμένα τυριά
  • έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα, όπως πατέ και, αλλαντικά

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν με σοβαρή λιστερίωση περιλαμβάνουν:

  • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (δεν μπορούν να καταπολεμήσουν εύκολα τις ασθένειες)
  • ενήλικες άνω των 60 ετών
  • ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος
  • εγκύους, συμπεριλαμβανομένου του αγέννητου ή του νεογέννητου μωρού τους

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι επιπλοκών;

Εάν έχετε σοβαρή λιστερίωση, μπορεί να αναπτύξετε εγκεφαλική λοίμωξη ή/και δηλητηρίαση αίματος. Η σοβαρή λιστερίωση μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν η λιστερίωση εξαπλωθεί από τη μητέρα στο αγέννητο μωρό της, μπορεί να προκαλέσει:

  • αποβολή
  • θνησιγένεια
  • πρόωρο τοκετό
  • απειλητική για τη ζωή ασθένεια του μωρού λίγο μετά τη γέννηση

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο