Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάρμακα απώλειας βάρους: Κίνδυνος από την απότομη μείωση της μυϊκής μάζας

ΑρχικήυγείαΦάρμακα απώλειας βάρους: Κίνδυνος από την απότομη μείωση της μυϊκής μάζας
spot_img

Τα αποτελέσματα της ιατρικά προκαλούμενης απώλειας βάρους στους σκελετικούς μυς.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της σκελετικής μυϊκής μάζας στο πλαίσιο της ιατρικά επαγόμενης απώλειας βάρους, ιδιαίτερα με την ευρεία χρήση αγωνιστών υποδοχέα GLP-1. Αυτά τα φάρμακα, που φημίζονται για την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα σημαντικής απώλειας μυών ως μέρος της διαδικασίας απώλειας βάρους.

Ο Δρ. Steven Heymsfield , καθηγητής μεταβολισμού και σύστασης σώματος, και η Dr. M. Cristina Gonzalez , επίκουρος και επισκέπτρια καθηγήτρια στη σύνθεση μεταβολισμού-σώματος, αμφότεροι του Pennington Biomedical Research Center, ενώθηκαν με τους συναδέλφους Dr. Carla Prado του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και Ο Δρ Stuart Phillips του Πανεπιστημίου McMaster για τη συγγραφή του σχολίου του The Lancet, με τίτλο « Muscle Matters: The Effects of Medically Induced Weight Loss on Skeletal Muscle ».

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η απώλεια μυών, όπως μετράται με τη μείωση της μάζας χωρίς λίπος, μπορεί να αντιπροσωπεύει το 25 έως 39 τοις εκατό του συνολικού βάρους που χάνεται σε μια περίοδο 36 έως 72 εβδομάδων. Αυτός ο ρυθμός μείωσης των μυών είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτό που συνήθως παρατηρείται με μη φαρμακολογικό θερμιδικό περιορισμό ή φυσιολογική γήρανση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τους αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην αναλογία ιστού χωρίς λίπος, οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας μυών κερδίζουν την προσοχή. Οι σκελετικοί μύες διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους όχι μόνο στη σωματική δύναμη και λειτουργία αλλά και στη μεταβολική υγεία και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μείωση της μυϊκής μάζας έχει συνδεθεί με μειωμένη ανοσία, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, κακή ρύθμιση της γλυκόζης και άλλους κινδύνους για την υγεία. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η απώλεια μυών λόγω μείωσης βάρους μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η σαρκοπενική παχυσαρκία, η οποία είναι διαδεδομένη στα άτομα με παχυσαρκία και συμβάλλει σε χειρότερα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της μυϊκής απώλειας στη σωματική δύναμη και τη λειτουργία παραμένουν ασαφείς, το άρθρο απαιτεί μελλοντική έρευνα για να διερευνήσει πώς η μείωση της μυϊκής μάζας μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή σύνθεση και την ποιότητα. Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για μια πολυτροπική προσέγγιση στη θεραπεία απώλειας βάρους, που συνδυάζει αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 με άσκηση και διατροφικές παρεμβάσεις για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

«Πρέπει να προσέχουμε τις παρενέργειες που βλέπουμε με τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως ένα άτομο που τρώει λιγότερο ενώ παίρνει φάρμακα και δεν παίρνει την κατάλληλη ποσότητα διαιτητικών βιταμινών και μετάλλων», είπε ο Δρ. Heymsfield. «Επίσης, όταν ένα άτομο χάνει βάρος, δεν χάνει μόνο λίπος, αλλά και μυς. Εξετάζουμε πώς αυτή η απώλεια μυών μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης μαζί με τη βέλτιστη ποσότητα άσκησης».

Αυτή η εξελισσόμενη συζήτηση υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι οι παρεμβάσεις απώλειας βάρους προάγουν τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των μυών, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο πλήρες σχόλιο στο The Lancet στη διεύθυνση https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(24)00272-9/fulltext .

Σχετικά με το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington

Το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιατρικής ανακάλυψης καθώς σχετίζεται με την κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και την άνοια. Η Pennington Biomedical έχει το όραμα να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση της μεταβολικής υγείας και στην εξάλειψη των μεταβολικών ασθενειών μέσω επιστημονικών ανακαλύψεων που δημιουργούν λύσεις από τα κύτταρα στην κοινωνία. Το κέντρο διεξάγει βασική, κλινική και πληθυσμιακή έρευνα και είναι μια πανεπιστημιούπολη του συστήματος LSU.

Η ερευνητική επιχείρηση της Pennington Biomedical περιλαμβάνει περισσότερους από 530 υπαλλήλους σε ένα δίκτυο 44 κλινικών και ερευνητικών εργαστηρίων και 13 εξαιρετικά εξειδικευμένες βασικές εγκαταστάσεις υπηρεσιών. Οι επιστήμονες και οι γιατροί/επιστήμονές του υποστηρίζονται από εκπαιδευόμενους ερευνητές, τεχνικούς εργαστηρίου, νοσηλευτές, διαιτολόγους και άλλο προσωπικό υποστήριξης. Το Pennington Biomedical είναι μια υπερσύγχρονη ερευνητική εγκατάσταση σε μια πανεπιστημιούπολη 222 στρεμμάτων στο Μπατόν Ρουζ.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη  διεύθυνση www.pbrc.edu .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πλύσης

Επίδραση των διαφόρων πρωτοκόλλων πλύσης στον μετριασμό της μόλυνσης από E. coli σε ωμά λαχανικά σαλάτας.

Οι ελληνικές Αρχές κατέστρεψαν 200 τόνους ντομάτες από την Τουρκία – Πρόστιμο €32.000 σε πωλητή λαϊκής αγοράς για τα κάστανα

Θέματα σήμανσης και υπέρβασης φυτοφαρμάκων εντόπισαν οι αρχές σε ντομάτες προέλευσης Τουρκίας.

Θάνατος από burger – Τι πρέπει να ξέρετε και να προσέχετε

Πολύτιμες συμβουλές για καταναλωτές αλλά και για εργαζόμενους στην εστίαση για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο