‘Ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ουαλία, υπενθύμισε τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια διαχωρισμού κατεψυγμένων τροφίμων με αιχμηρά αντικείμενα.
Ο 57χρονος Μπάρι Γκρίφιθς βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ουαλία λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του. Σύμφωνα με την αστυνομία και τα ευρήματα της έρευνας, ο άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι στην προσπάθειά του να διαχωρίσει δύο κατεψυγμένα μπιφτέκια. Ο Μπάρι Γκρίφιθς ζούσε μόνος και είχε περιορισμένη κινητικότητα στο ένα χέρι λόγω εγκεφαλικού που είχε υποστεί σε προηγούμενο χρόνο.
- Δείτε επίσης: Lidl HU: Επικίνδυνο βακτήριο σε σαλάμι – Άμεση ανάκληση
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Γκρίφιθς, ο οποίος βρέθηκε ξαπλωμένος ντυμένος στο κρεβάτι του, είχε δεχτεί επίθεση ενώ το τηλέφωνο, το πορτοφόλι και ο υπολογιστής του ήταν όλα ανέγγιχτα και δεν υπήρχε κανένα σημάδι αναστάτωσης μέσα στο διαμέρισμα. Όμως στον πάγκο της κουζίνας δίπλα στον ψυγείο-καταψύκτη υπήρχαν δύο άψητα μπιφτέκια, ένα μαχαίρι και μια πετσέτα. Το κάτω συρτάρι του καταψύκτη είχε μείνει ανοιχτό και τραβηγμένο προς τα εμπρός. Το τραύμα στην κοιλιά του Γκρίφιθς ήταν περίπου στο ύψος του πάγκου και οι αστυνομικοί κατέληξαν πως ο 57χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να χωρίσει κατεψυγμένα μπέργκερ χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
Η προσπάθεια διαχωρισμού κατεψυγμένων τροφίμων με ένα μαχαίρι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό κυρίως στα χέρια. Αυτός ο τραυματισμός είναι διαδεδομένος και είναι συχνός λόγος παραπομπής σε χειρουργούς. Οι τραυματισμοί ποικίλλουν από τραυματισμούς των δακτυλικών νεύρων έως κατεστραμμένους καμπτήρες τένοντες. Βρετανοί ερευνητές έχουν προειδοποιήσει, ότι ο διαχωρισμός κατεψυγμένων τροφίμων όπως μπιφτέκια, παϊδάκια, λουκάνικα και πίτες με κοφτερό μαχαίρι μπορεί να είναι υπεύθυνος για τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών τραυματισμών στα χέρια κάθε χρόνο.
Μελέτη, η οποία εξέτασε περιπτώσεις σε τέσσερα βρετανικά νοσοκομεία διαπίστωσε ότι 30 έως 40 άτομα το χρόνο στη Βρετανία τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να κόψουν κατεψυγμένα τρόφιμα στο σπίτι. Ο διαχωρισμός των κατεψυγμένων μπιφτεκιών προκαλεί τους μισούς από αυτούς τους τραυματισμούς. Οι άνθρωποι κρατούν το φαγητό στο ένα χέρι, και με ένα κοφτερό μαχαίρι στο άλλο χέρι προσπαθούν να το διαχωρίσουν. Εάν το μπιφτέκι διαλυθεί, το μαχαίρι κόβει κατευθείαν την παλάμη. Μια ασφαλής τακτική είναι να βάζετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε μια πετσέτα και να τα χτυπάτε σε μια σκληρή επιφάνεια καθώς η απόψυξη του μέρους του τροφίμου που δεν θα καταναλωθεί και η εκ νέου κατάψυξη μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
- Δείτε επίσης: Οι Ιταλοί πουλάνε «αέρα» από την Λίμνη Κόμο σε κονσέρβα!
Σύμφωνα με το FSIS υπάρχουν τρεις ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα: στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων για αργή, ασφαλή απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου. Τα μικρού μεγέθους τρόφιμα, μπορεί να ξεπαγώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά, τα περισσότερα τρόφιμα απαιτούν μια ή δύο μέρες. Και μεγάλα αντικείμενα όπως οι γαλοπούλες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, περίπου μία ημέρα για κάθε 5 κιλά βάρους.
Ασφαλής απόψυξη τροφίμων
Για ταχύτερη απόψυξη, τοποθετήστε τα τρόφιμα σε μια στεγανή πλαστική σακούλα και βυθίστε τα σε κρύο νερό. (Εάν η σακούλα έχει διαρροή, βακτήρια από τον αέρα ή το περιβάλλον θα μπορούσαν να εισαχθούν στο φαγητό. Οι ιστοί μπορούν επίσης να απορροφήσουν νερό σαν σφουγγάρι, με αποτέλεσμα ένα υδαρές προϊόν.) Ελέγχετε συχνά το νερό για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει κρύο. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά. Μετά την απόψυξη και, μαγειρέψτε αμέσως.
- Διαβάστε ακόμη: Μεταλλικά κομμάτια σε ψωμί του τοστ και ψωμάκια για burger – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων, σχεδιάστε να τα μαγειρέψετε αμέσως μετά την απόψυξη, επειδή ορισμένες περιοχές του φαγητού μπορεί να ζεσταθούν και να αρχίσουν να ψήνονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος στα μικροκύματα.