Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Αν αγοράσατε αυτό το ζαμπόν μην το φάτε” Προειδοποίηση και από τα Lidl Fl

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων“Αν αγοράσατε αυτό το ζαμπόν μην το φάτε” Προειδοποίηση και από τα Lidl Fl
spot_img

Λιστέρια σε ζαμπόν που πωλείται σε μεγάλα σουπερμάρκετ της Φινλανδίας – Η ανακοίνωση ανάκλησης της εταιρείας παραγωγής.

Σε κορυφαία σουπερμάρκετ μεταξύ των οποίων και τα Lidl της Φινλανδίας, πωλήθηκε μολυσμένο με λιστέρια ζαμπόν. Πρόκειται για παναρισμένο ζαμπόν μακράς ωρίμανσης, με ημερομηνία λήξης 18 ή 19 Νοεμβρίου 2024. Το παθογόνο εντοπίστηκε μετά από έλεγχο που έκανε η εταιρεία παραγωγής Savuhovi Oy.

Οι αναφερόμενες παρτίδες προϊόντων διατίθενται προς πώληση από τις 26 Οκτωβρίου 2024 στα καταστήματα του ομίλου K και S, στα καταστήματα της αλυσίδας Lidl και στα καταστήματα της αλυσίδας Tokmanni και Halpa-Halli. Ο κατασκευαστής ζήτησε από τα καταστήματα να αφαιρέσουν τα προϊόντα από την πώληση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής:

«Κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εσωτερικής επιθεώρησης από τον Savuhovi στις 3 Νοεμβρίου 2024, εντοπίστηκε λιστέρια στο προϊόν μακράς ωρίμανσης τρυφερό παναρισμένο ζαμπόν 180 γραμμαρίων (παρτίδα με ημερομηνία λήξης 18 Νοεμβρίου 2024). Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοελέγχου, ολόκληρη η εν λόγω παρτίδα ζαμπόν αφαιρέθηκε αμέσως από την πώληση. Προληπτικά, η παρτίδα της επόμενης ημέρας, της οποίας η τελευταία ημερομηνία χρήσης ήταν η 19η Νοεμβρίου 2024, αποσύρθηκε επίσης από την πώληση.

Το ζαμπόν που ανακλήθηκε λόγω λιστέρια.

Περαιτέρω έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα σε λιστέρια του προϊόντος ήταν κάτω από 10 pmy/g. Η επίσημη οριακή τιμή για τη λιστέρια είναι μικρότερη από 100 pmy/g (πηγή: Food Agency). Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα ήταν απολύτως ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, τα προϊόντα των εν λόγω ημερομηνιών θα εξακολουθήσουν να επιστραφούν εάν ο πελάτης το επιθυμεί.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κατάσταση προκάλεσε άσκοπη ανησυχία στους καταναλωτές. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι το φινλανδικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων λειτούργησε αποτελεσματικά και αξιόπιστα και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της Savuhov αντέδρασε γρήγορα σε μια πιθανή κατάσταση κινδύνου. Η ευημερία των καταναλωτών είναι υψίστης σημασίας για τον Savuhov και η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των προϊόντων. Στο Sauhuov, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και ασφαλή.

Οδηγίες: Εάν έχετε αγοράσει το εν λόγω προϊόν: Επιστρέψτε το εν λόγω προϊόν στο κατάστημα από το οποίο το αγοράσατε, θα αντικαταστήσουμε το προϊόν με νέο. Κάντε μια καταγγελία https://savuhovi.fi/kuluttajapalvelu/ (ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΪΟΝ, επισυνάψτε μια φωτογραφία του προϊόντος που δείχνει την ημερομηνία λήξης και μια απόδειξη αγοράς) και θα επικοινωνήσουμε με τον ενδιαφερόμενο».

Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 44.000 κουζίνες λόγω κινδύνου εγκαυμάτων και πυρκαγιάς

Μόλυνση από λιστέρια

Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξει. Το CDC υπολογίζει ότι περίπου 1.600 άνθρωποι μολύνονται από λιστέρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 260 θανάτους. Η κατανάλωση τροφής μολυσμένης με listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς – και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές τις θερμοκρασίες ψυγείου για να εμποδίσουν την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια που μπορεί να υπάρχουν σε παρασκευασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν θα φάει ποτέ πατατοσαλάτα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ένα μετά το άλλο διαβάζουμε ρεπορτάζ για προϊόντα του Lidl που αποσύρονται. Θα γίνει κανένας ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ή θα αφεθεί και αυτός ο κρίσιμος παράγοντας της διατροφικής ασφάλειας στην τύχη του;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο