Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η εφαρμογή που δίνει πληροφορίες για το ποια καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

ΑρχικήυγείαΗ εφαρμογή που δίνει πληροφορίες για το ποια καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
spot_img

Ελέγξτε αν τα καλλυντικά σας περιέχουν τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, τα κείμενα που διέπουν τη χρήση εξαιρετικά ρυπογόνων και τοξικών συστατικών δεν γίνονται πάντα σεβαστά. Και δυστυχώς οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και αφορούν και την προσωπική μας υγιεινή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (Echa) προσπάθησε να επαληθεύσει την εφαρμογή των κανονισμών που διέπουν τη χρήση τους στον τομέα των καλλυντικών. Ελέγχθηκε η σύνθεση σχεδόν 4.700 προϊόντων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 6,4% από αυτά περιέχουν ένα από αυτά τα τοξικά συστατικά. Για πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα το Γαλλικό μηνιαίο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών Que Choisir αναζήτησε την παρουσία αυτών των ενώσεων στη βάση δεδομένων της εφαρμογής QuelProduit .

Σύμφωνα με την Echa, οι πιο συχνές παραβιάσεις κανονισμών αφορούν την υπερφθορονονυλοδιμεθικόνη. Αυτό το συστατικό υπάρχει σπάνια στα βασικά προϊόντα μας. Αυτά είναι σχεδόν αποκλειστικά μολύβια ματιών ή χειλιών, ιδιαίτερα της μάρκας Kiko.

Εκτός νόμου από το 2027

Η δεύτερη ουσία που εντοπίζεται συχνότερα, η κυκλοπεντασιλοξάνη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ξεπλύματος, και δεν έχει εγκριθεί από το 2020 για λόγους περιβαλλοντικής τοξικότητας και αφορά σχεδόν 12.000 προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο QuelProduit . Πρόκειται για αποσμητικά, λάδια μαλλιών, ενυδατικές κρέμες, μακιγιάζ κ.λπ.

Οι επικίνδυνες ουσίες που εντοπίστηκαν από τον Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ήταν:

  • Διμεθικόνη υπερφθορονυλίου
  • Περφθοροοκτυλαιθυλοτριαιθοξυσιλάνιο το οποίο βοηθά στη διασφάλιση της ρευστότητας των στερεών σωματιδίων και περιορίζει τη συσσώρευσή τους σε καλλυντικά προϊόντα σκόνης ή καλλυντικά σκληρής μάζας.
  • διμεθικόνη perfluorononylethyl carboxydecyl PEG-10 και
  • Κυκλοπεντασιλοξάνη (D5), κυκλομεθικόνη (μείγμα D4, D5 και D6), κυκλοτετρασιλοξάνη (D4).

Οι ουσίες αυτές δεν επιτρέπονται στα καλλυντικά επειδή έχουν χαρακτηριστεί ως έμμονοι οργανικοί ρύποι (POPs) ή (πολύ) έμμονοι, (πολύ) βιοσυσσωρεύσιμοι και τοξικοί (PBT/vPvB) που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η χρήση τους απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους POPs ή περιορίζεται βάσει του κανονισμού REACH.

Η διμεθικόνη υπερφθορονυλίου βρέθηκε κυρίως σε eyeliners και κραγιόν, σε μορφή μολυβιού ή κραγιόν. Σύμφωνα με τον Environmental Working Group, το perfluorononyl dimethicone ανήκει στην κατηγορία των PFAS και κατηγoρείται για πρόκληση καρκίνου, αλλεργίας και αναπτυξιακής και αναπαραγωγικής τοξικότητας. Το συστατικό μπορεί να βρεθεί κυρίως σε eye liner και κραγιόν.

Αν και ο ECHA δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις μάρκες των καλλυντικών, δείτε ΕΔΩ ποια κραγιόν περιέχουν την επικίνδυνη ουσία (προϊόντα της μάρκας πωλούνται και στην Ελλάδα) και ΕΔΩ τα eye liner  σύμφωνα με τη λίστα του EWG των ΗΠΑ (στη λίστα με τα eyeliner υπάρχουν και μάρκες που πωλούνται στη χώρα μας). Perfluorononyl dimethicone περιέχουν επίσης προϊόντα για styling μαλλιώνΟι D4 και D5 βρέθηκαν σε μαλακτικά μαλλιών και μάσκες μαλλιών.

Η διμεθικόνη perfluorononyl αποικοδομείται σε PFOA και υπερφθοροκαρβοξυλικά οξέα μακράς αλυσίδας. Η PFOA και τα σιλοξάνια, D4 και D5, διασπώνται αργά στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Το PFOA δεν είναι μόνο ανθεκτικό στο περιβάλλον, αλλά και τοξικό για την αναπαραγωγή και ύποπτο για πρόκληση καρκίνου. Το D4 είναι επίσης ύποπτο για βλάβη της γονιμότητας.

Ο καθένας μπορεί πλέον να ελέγξει τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις τοξικές ουσίες, οι οποίες πρόκειται να απαγορευτούν στην Ευρώπη από το 2027, μέσω της εφαρμογής QuelProduit .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο