Η αλλεργία στο αυγό είναι μία από τις πιο γνωστές τροφικές αλλεργίες, δεύτερη μετά το γάλα.
Η ασιατική σαλάτα σουσαμιού Wegmans με κοτόπουλο και ασιατικό ντρέσινγκ βρίσκεται σε διαδικασίας ανάκλησης μετά από ανησυχίες για πιθανό αδήλωτο αλλεργιογόνο αυγού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης του FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) η σαλάτα ανακαλείται οικειοθελώς από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αφορά όσες συσκευάστηκαν μεταξύ 5 και 8 Νοεμβρίου, με ημερομηνία πώλησης μεταξύ 7 και 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου . Η ανάκληση ισχύει για οποιοδήποτε προϊόν με UPC που ξεκινά με κωδικό 2-27306. Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα μπορούν να επιστραφούν στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Τα καταστήματα Wegmans βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ντέλαγουερ και την Ουάσιγκτον, DC
USDA: Αυγά, ένα από τα «μεγάλα 9» αλλεργιογόνα
Σύμφωνα με το USDA, τα αυγά είναι ένα από τα κορυφαία τροφικά αλλεργιογόνα που βρίσκονται συνήθως στα καταγεγραμμένα περιστατικά αλλεργίας στις ΗΠΑ.
Τα αυγά αποτελούν μέρος μιας λίστας των επικίνδυνων αλλεργιογόνων “Big 9”, η οποία περιλαμβάνει:
- Γάλα
- Ψάρι
- Αυγά
- Οστρακόδερμο
- Ξηροί καρποί
- Φιστίκια
- Σιτάρι
- Σόγια
- Σουσάμι
Αυτά δεν είναι τα μόνα αλλεργιογόνα. Σπανιότερα, αλλεργίες μπορούν να προκληθούν από τη μουστάρδα και τα κρεμμύδια .
- Διαβάστε ακόμη: Η εφαρμογή που δίνει πληροφορίες για το ποια καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
Αλλεργία στο αυγό
Η αλλεργία στο αυγό είναι μία από τις πιο γνωστές τροφικές αλλεργίες, δεύτερη μετά το γάλα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό μπορεί να ποικίλουν από ήπια (π.χ. κνίδωση) μέχρι σοβαρά, όπως η αναφυλαξία.
Ενώ το λεύκωμα του αυγού περιέχει, ως επί το πλείστον, τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, οι ασθενείς με αλλεργία στο αυγό πρέπει να αποφεύγουν πλήρως τα αυγά. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να διαχωρίσουμε το λεύκωμα πλήρως από τον κρόκο.
Αποφεύγοντας το αυγό
Άν έχετε διαπιστώσει κάποια ευαισθησία στο αυγό, χιαβάστε όλες τις ετικέτες προϊόντων τροφίμων πριν την αγορά και την κατανάλωσή τους. Τα περιεχόμενα στα έτοιμα προϊόντα τροφής μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε με τον παρασκευαστή. Η αναφορά σε έτοιμα προϊόντα τροφής φράσεων όπως ‘μπορεί να περιέχει…’ δεν είναι σαφής και συνήθως συστήνεται η αποφυγή τέτοιων τροφών.
Αποφύγετε φαγητά που περιέχουν αυγά ή όποια από τα παρακάτω συστατικά:
- Αυγό (αποξηραμένο, σε σκόνη, στέρεο, λεύκωμα, κρόκος)
- Αλβουμίνη
- Λυσοζύμη
- Μαγιονέζα
- Μαρένγκα
- Οβαλβουμίνη
- Σουρίμι (π.χ. καβουριού, καραβίδας, αστακού)
Το αυγό μερικές φορές περιέχεται στα κάτωθι:
- Αμυγδαλωτά
- Ζυμαρικά
- Μακαρόνια
- Μαντολάτο
- Μερικά ζαχαρωτά (‘marshmallows’)
- Λεκιθίνη
- Ψημένα προϊόντα
- Υποκατάστατα αυγού
Μερικές αναπάντεχες πηγές αυγού *
- Τα αυγά έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουν τον αφρό ή την επικάλυψη συγκεκριμένων τύπου καφέ και χρησιμοποιούνται σε μερικά μπαρ.
- Μερικά είδη υποκατάστατων των αυγών περιέχουν λεύκωμα αυγού.
- Τα περισσότερα εμπορικά επεξεργασμένα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν αυγό ή είναι επεξεργασμένα σε μηχανήματα που μοιράζονται με ζυμαρικά που περιέχουν αυγό. Συσκευασμένα ξηρά ζυμαρικά είναι συνήθως ελεύθερα αυγών, αλλά μπορεί να είναι επεξεργασμένα σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για προϊόντα που περιέχουν αυγά. Τα φρέσκα ζυμαρικά μερικές φορές είναι ελεύθερα αυγών, επίσης. Διαβάστε τις ετικέτες ή ρωτήστε για τα συστατικά πριν την κατανάλωση ζυμαρικών.
- Έκλπυμα αυγού χρησιμοποιείται μερικές φορές σε μπισκότα πριν να βουτηχτούν σε αλάτι.