Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε το τρόφιμο, πίσω από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση σχεδόν 200 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρυ.
Όπως είχε αναφέρει και το Cibum τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ήταν έντονη διάρροια και εμετός, με αποτέλεσμα, στις τουαλέτες του Πανεπιστημίου να σχηματιστούν ουρές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λόγω της έλλειψης τουαλέτας μερικοί έκαναν εμετό από τα παράθυρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αυστραλιανού τύπου. Το γεύμα σερβιρίστηκε στο University Hall και στο Ilam Student Accommodation με φοιτητικά κουπόνια, κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, Βίνσεντ Άρμπουκλ, δήλωσε ότι το βακτήριο Clostridium perfringens αναγνωρίστηκε ως η αιτία των ασθενειών, αφού βρέθηκε σε δείγματα κοπράνων από μαθητές που αρρώστησαν. Το βακτήριο είχε μολύνει το σουβλάκι κοτόπουλο και οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η μη ασφαλής προετοιμασία του είναι αυτό που προκάλεσε το ξέσπασμα.
- Δείτε ακόμη: Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες ανακαλούν τις επικίνδυνες ηλεκτρικές σκούπες δημοφιλούς μάρκας
Ο Vincent Arbuckle είπε: «Οι μη ασφαλείς πρακτικές χειρισμού γύρω από την ψύξη, το ζέσταμα και το ζεστό κράτημα του κρέατος συνάδουν με τον τρόπο με τον οποίο οι τοξίνες από τα βακτήρια αναπτύσσονται και προκαλούν ασθένειες. Ο χρόνος μεταξύ της κατανάλωσης του φαγητού και της εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 11 ώρες, που είναι χαρακτηριστικό αυτού του παθογόνου. Εάν το θέμα ήταν κρέας που δεν ήταν καλά μαγειρεμένο, θα περιμέναμε να δούμε διαφορετικό παθογόνο, άλλα συμπτώματα ασθένειας και διαφορετική περίοδο επώασης, συνήθως περίπου δύο έως πέντε ημέρες».
Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως οι αίθουσες του πανεπιστημίου, πρέπει να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζουν κατάλληλες διαδικασίες για να διασφαλίσουν τη σωστή διαχείριση του κινδύνου. Η ψύξη και η επαναθέρμανση πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά για να αποτραπεί η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διατήρηση των τροφίμων για μεταγενέστερη εξυπηρέτηση, είπε ο εκπρόσωπος της Αρχής.
Η ανεπαρκής ή/και πολύ αργή ψύξη του φαγητού μετά το μαγείρεμα είναι μία από τις κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών. Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο Bacillus cereus και το Clostridium perfringens μπορούν να κρύβονται σε μαγειρεμένα τρόφιμα. Όταν η θερμοκρασία του φαγητού πέσει κάτω από τους 60°C, τα “σπόρια” των παθογόνων μικροβίων, αρχίζουν να αυξάνονται, παράγονται τοξίνες και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια.
Το Clostridium perfringens είναι ένα βακτήριο που δηλητηριάζει κυρίως τους κρεατοφάγους. Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από C. perfringens τείνουν να συμβαίνουν σε περιβάλλοντα όπου σερβίρονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων όπου η διατήρηση του φαγητού στις κατάλληλες θερμοκρασίες μπορεί να είναι δύσκολη – για παράδειγμα, νοσοκομεία, σχολικές καφετέριες, φυλακές, γηροκομεία και μεγάλες εκδηλώσεις με τροφή. Συγκεκριμένες τροφές που συνήθως συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση από C. perfringens περιλαμβάνουν πουλερικά, όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο και κρέας, όπως βοδινό και χοιρινό.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.