Περιβαλλοντικά οφέλη του καλλιεργούμενου κρέατος – Πρωτοποριακή μελέτη lca από την bene meat technologies.
Η τσέχικη startup βιοτεχνολογίας, Bene Meat Technologies (BMT), σε συνεργασία με επιστήμονες από το Τσεχικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Πράγας, παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης του κύκλου ζωής (LCA) που επικεντρώνεται στη βιομηχανική καλλιέργεια κρέατος. Αυτή η μελέτη, που αξιολογήθηκε από ομοτίμους από έναν ειδικό της LCA από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, παρέχει την πιο ακριβή εικόνα μέχρι σήμερα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το καλλιεργούμενο κρέας έχει σημαντικά χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ζωική παραγωγή.
Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από πραγματική τεχνολογία, που προετοιμάστηκε για το εργοστάσιο που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή η Bene Meat κοντά στην Πράγα. «Αυτή η μελέτη LCA παρέχει την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τις πραγματικές επιπτώσεις της βιομηχανικής καλλιέργειας κρέατος. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και επιτυγχάνει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από, για παράδειγμα, την παραδοσιακή παραγωγή βοείου κρέατος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ing. Ο Miroslav Žilka, Ph.D., από το Τσεχικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Πράγας, λέει. Ing. Ο Petr Bubeníček, Επικεφαλής Παραγωγής της BMT, τονίζει ότι η μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων παραγόντων, όλα τα εισερχόμενα υλικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εκπομπών ανά κιλό κρέατος. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία καλλιέργειας είναι τόσο βελτιστοποιημένη και αποτελεσματική που οι περισσότερες από τις σχετικές εκπομπές συμβαίνουν εκτός της βιοτεχνολογικής εγκατάστασης – στους προμηθευτές πρώτων υλών.
Τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν:
• Χρήση γης: Επί του παρόντος, απαιτείται μόνο 3,1 m² (συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας των απαραίτητων πρώτων υλών) για την καλλιέργεια 1 κιλού κρέατος (λιγότερο από οποιοδήποτε συμβατικό εκτρεφόμενο κρέας). Η μελέτη προβλέπει μελλοντική μείωση στα 2,0 m² ανά κιλό.
• Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (αποτύπωμα άνθρακα): Επί του παρόντος, παράγονται 5,28 kg ισοδύναμου CO2 (ισοδύναμο CO2) ανά κιλό κρέατος, το οποίο είναι μικρότερο από τα περισσότερα κρέατα από συμβατική καλλιέργεια. Η μελέτη προβλέπει σταδιακή μείωση στα 3,29 kg CO2 eq. Για σύγκριση, η παραγωγή 1 κιλού βοείου κρέατος παράγει από 20 έως 100 κιλά ισοδύναμα CO2, ανάλογα με τον τύπο της εκτροφής (Ourworldindata, 2020) . Αυτή η αξία περιλαμβάνει όχι μόνο όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες και ενέργεια, αλλά και τις επιπτώσεις της παραγωγής όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για την καλλιέργεια, καθώς και όλων των άλλων εισροών.