Η φύλαξη φαρμάκων σε αυτό το σημείο του σπιτιού μπορεί να έχει ανεπιθύμητες, μερικές φορές επικίνδυνες, επιπτώσεις.
Σε σύγκριση με άλλους χώρους του σπιτιού, τα μπάνια εμφανίζουν συχνά πρόσθετη υγρασία. Αυτή η αυξημένη υγρασία δεν θολώνει απλώς τον καθρέφτη, αλλά μπορεί να επηρεάσει τυχόν φάρμακα που είναι αποθηκευμένα στο δωμάτιο.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η υγρασία και η υγρασία μπορεί να κάνουν τα φάρμακα λιγότερο ισχυρά ή να τα κάνουν να χαλάσουν πριν από την αρχική ημερομηνία λήξης. Η δραστικότητα ενός φαρμάκου έχει σημασία, καθώς αν η δραστικότητα αλλάξει, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι παίρνετε τη σωστή δόση.
Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να βλάψουν τα χάπια και τις κάψουλες. Για παράδειγμα, η αλλαγή της ατμόσφαιρας μπορεί να διασπάσει την ασπιρίνη σε ξύδι και σαλικυλικό οξύ, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι σας. Όμως, επειδή η υγρασία του μπάνιου έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τα φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα.
«Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν εξαερισμό στο μπάνιο, ο οποίος μειώνει τον αντίκτυπο της υγρασίας», δήλωσε η Lisa Gualtieri, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας και κοινοτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.
Η Michelle A Chui, PharmD, PhD, καθηγήτρια στη διοίκηση φαρμακείων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, δήλωσε στο Health ότι δεν πιστεύει ότι τα φάρμακα μπορούν να αλλοιωθούν στο φαρμακείο σας από την υγρασία του ντους ή του μπάνιου ή τη γενική υγρασία στο σπίτι.
Μια μελέτη του 2021 ανέλυσε 154 νοικοκυριά στις ΗΠΑ και μόνο το 23,3% αυτών των νοικοκυριών αποθήκευαν όλα τα φάρμακά τους κατάλληλα. Από τα 457 φάρμακα σε αυτούς τους χώρους, περίπου το 17% είχε προβλήματα θερμοκρασίας και το 11% είχε προβλήματα υγρασίας- το 9% είχε και τα δύο.3
Μια άλλη μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι το 31,9% των ανθρώπων αποθήκευε τα φάρμακα στην κουζίνα, το 28,9% τα φύλαγε στο μπάνιο και το 21,3% τα φύλαγε στα υπνοδωμάτια. Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 31,7% φύλαγε τα φάρμακα έξω στους πάγκους σε όλα αυτά τα δωμάτια.
Δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας σχετικά με το πού πρέπει να αποθηκεύονται τα φάρμακα, καθώς συχνά διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση και τη μορφή τους (υγρό, τζελ, χάπι κ.λπ.).
«Το πιο σημαντικό μέρος της επιλογής της τοποθεσίας είναι η προσαρμογή σε μια ρουτίνα, όπως το να φτάσετε για το γάλα για τον πρωινό καφέ και να δείτε το φάρμακο μπροστά από το γάλα – αυτό διευκολύνει τη συμμόρφωση», δήλωσε η Gualtieri. «Ο καθένας έχει διαφορετικές ρουτίνες, οπότε πρέπει να προσαρμόζεται για τα άτομα».
Ενώ η εξέταση συμβουλών ασφαλούς αποθήκευσης είναι σημαντική, είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε προτεραιότητα στην αποθήκευση των φαρμάκων σε ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να θυμάστε.
Υγρασία και θερμοκρασία
Ενώ ο εξαερισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σωστής αποθήκευσης φαρμάκων, αξίζει να δώσετε προσοχή στην υγρασία και τη θερμοκρασία του μπάνιου σας.
Αν και η ιδανική υγρασία για την αποθήκευση φαρμάκων είναι κάτω από 60%, η μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η υγρασία του μπάνιου στα νοικοκυριά που μελετήθηκαν κυμαινόταν από 33% έως 100%.
Εκτός από την υγρασία, η θερμοκρασία ενός χώρου μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει το πρωτόκολλο αποθήκευσης φαρμάκων. Η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα φάρμακα είναι μεταξύ 15 και 30°C, ενώ τα μπάνια στην εν λόγω μελέτη κυμαίνονταν από 13,7 έως 31,5°C.
Ορισμένα φάρμακα είναι πιο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα σε θερμότερους χώρους, όπως και η ινσουλίνη. Ορισμένες μορφές αντισύλληψης, όπως το δαχτυλίδι, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Ακόμη και η μετακίνηση των φαρμάκων σε ντουλάπια της κουζίνας αντί για το ντουλάπι φαρμάκων του μπάνιου μπορεί να αποτελέσει αναβάθμιση, καθώς ο χώρος είναι σχετικά δροσερός και ξηρός. Επιπλέον, υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα ύψους, το οποίο μπορεί να κρατήσει τα φάρμακα μακριά από τα μικρά παιδιά.
Ανεξάρτητα από το πού αποθηκεύετε τα φάρμακά σας, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε στο αρχικό τους δοχείο, καθώς είναι ειδικά κατασκευασμένα για να προστατεύουν το φάρμακο από τα περιβαλλοντικά στοιχεία.
Τέλος, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα φάρμακα μακριά από φωτεινά παράθυρα ή αποθηκευτικούς χώρους που επηρεάζονται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες