Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Φαινόμενο γιο-γιο» στη δίαιτα: Αυτοί είναι παράγοντες που το προκαλούν

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία«Φαινόμενο γιο-γιο» στη δίαιτα: Αυτοί είναι παράγοντες που το προκαλούν
spot_img

Τι ρόλο παίζει η μνήμη των λιποκυττάρων.

Το «φαινόμενο γιο-γιο» είναι πολύ γνωστό σε πολλούς που έχουν δοκιμάσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα απώλειας βάρους στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από το πόσο θετικά είναι τα αρχικά αποτελέσματα, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για τους ανθρώπους να ανακτούν μέρος ή όλο το βάρος αρκετά γρήγορα.

Ενώ υπάρχουν ορισμένα στοιχεία από την έρευνα ότι η επαναπρόσληψη βάρους δεν αναιρεί εντελώς τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, μπορεί να είναι μια απογοητευτική πραγματικότητα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιτύχουν έναν στόχο απώλειας βάρους.

Ερευνητές εντόπισαν τη βιολογική μνήμη αφού εξέτασαν τον λιπώδη ιστό από άτομα με παχυσαρκία πριν και αφού έχασαν βάρος μετά από βαριατρική επέμβαση. Οι ιστοί συγκρίθηκαν περαιτέρω με λίπος από υγιή άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα λιποκύτταρα επηρεάστηκαν από την παχυσαρκία με τρόπο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονταν στο φαγητό, ενδεχομένως για χρόνια. Σε δοκιμές, τα κύτταρα αναπτύχθηκαν γρηγορότερα από άλλα απορροφώντας τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα.

Περαιτέρω εργασία σε κύτταρα ποντικού ανίχνευσε τη βιολογική μνήμη σε χημικές τροποποιήσεις στο DNA ή στις πρωτεΐνες που είναι τυλιγμένο γύρω από το DNA. Αυτές οι επιγενετικές αλλαγές μεταβάλλουν τη γονιδιακή δραστηριότητα και το μεταβολισμό.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες περιγράφουν πώς τα πρώην παχύσαρκα ποντίκια κέρδισαν βάρος γρηγορότερα από άλλα όταν έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο μεταβολισμό που τα διευκόλυνε να πάρουν βάρος.

Ωστόσο, η μνήμη της παχυσαρκίας στα λιποκύτταρα δεν έφταιγε μόνο. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι μια παρόμοια μνήμη υπάρχει στα εγκεφαλικά κύτταρα που επηρεάζει την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν τα ζώα και την ποσότητα ενέργειας που ξοδεύουν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία και παγκοσμίως η πάθηση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η παχυσαρκία κοστίζει στο NHS 6,9 δισ. £ ετησίως και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί.

Η εργασία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για καλύτερα προγράμματα διαχείρισης βάρους, αν και η κυτταρική μνήμη της παχυσαρκίας μπορεί επίσης να εξασθενίσει με τον καιρό. «Είναι πιθανό η διατήρηση ενός μειωμένου ή υγιούς σωματικού βάρους για αρκετό καιρό να είναι αρκετή για να σβήσει τη μνήμη», ανέφερε η Dr Laura Hinte, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Τα άτομα που χάνουν βάρος μέσω δίαιτας ή μετά από ενέσεις απώλειας βάρους, όπως το Ozemic και το Wegovy, συνήθως ανακτούν βάρος όταν σταματούν.

Ο David Benton, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Swansea και συγγραφέας του βιβλίου του 2024 Tackling the Obesity Crisis: Beyond Failed Approaches to Lasting Solutions, ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 παράγοντες επηρέασαν την παχυσαρκία.

«Η παχυσαρκία αντανακλά την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε. Όταν μια δίαιτα αφαιρεί ενέργεια, χάνεις βάρος», είπε. «Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ότι οι δίαιτες αποτυγχάνουν. Αποτυγχάνουν γιατί για να αποφύγετε την ανάκτηση του χαμένου βάρους πρέπει να αλλάξετε οριστικά τη διατροφή σας. Τις περισσότερες φορές έχοντας τελειώσει τη δίαιτα, επιστρέφουμε στον τρόπο ζωής που προκάλεσε το πρόβλημα στην πρώτη περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι η δίαιτα γιο-γιο».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο