Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: το 50% των ανθρώπων έχει υποστεί bulling για το βάρος του

ΑρχικήΟικιακάΈρευνα: το 50% των ανθρώπων έχει υποστεί bulling για το βάρος του
spot_img

cibum team


   Πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν υποστεί κοινωνικό στιγματισμό για το βάρος τους, όπως δείχνει μία νέα δειγματοληπτική έρευνα σε έξι χώρες, σύμφωνα με την οποία όσοι εσωτερικεύουν το στίγμα και ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα κιλά τους είναι πιθανότερο να αποφύγουν τα συχνά τσεκ-απ και άλλες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τυγχάνουν και λιγότερου σεβασμού από τους γιατρούς.

Οι ερευνητές του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity» και στο PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

– Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) ανέφεραν πως έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους.

– Υψηλά ποσοστά σε όλες τις χώρες βίωσαν στίγμα από μέλη των οικογενειών τους (76% – 88%), συμμαθητές τους (72% – 81%), γιατρούς (63% – 74%), συναδέλφους (54% – 62%) και φίλους τους (49% – 66%).

– Σε όλες τις χώρες οι εμπειρίες στιγματισμού ήταν συχνότερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν και προκάλεσαν μεγαλύτερο στρες.

– Και στις έξι χώρες όσοι νιώθουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτο-ενοχοποίησης για το βάρος τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αποφυγής των γιατρών.

«Παρά τις δεκαετίες στιγματισμού του βάρους, απουσιάζει μία διεθνής συγκριτική έρευνα. Ο χρόνος έχει ωριμάσει προ πολλού για να αναγνωρίσουμε το στίγμα ως μία νομιμοποιημένη κοινωνική αδικία και ως ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd.

Το 2020 περισσότεροι από 100 ιατρικοί και επιστημονικοί φορείς, διεθνώς, ζήτησαν την εξάλειψη του στίγματος για το βάρος. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές γι’ αυτό το θέμα.

«Το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο συχνή πηγή στιγματισμού για το βάρος σε τόσες χώρες δείχνει ότι υπάρχει συλλογική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον», τόνισε η Πουλ. «Επίσης, τα ευρήματα μάς παρέχουν βάσιμο λόγο για να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες να μειωθούν οι μεροληψίες για το βάρος, τις οποίες έχουν οι επαγγελματίες της υγείας. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να εγκαθιδρύσουμε μία ιατρική κουλτούρα ελεύθερη από το στίγμα του βάρους», πρόσθεσε.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις: https://www.nature.com/articles/s41366-021-00860-z και

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251566

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα