Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Γιατί όταν ξεπλένουμε τη καστανή ζάχαρη γίνεται… άσπρη;” Απάντηση σε αναγνώστη του Cibum

ΑρχικήΟικιακά"Γιατί όταν ξεπλένουμε τη καστανή ζάχαρη γίνεται… άσπρη;" Απάντηση σε αναγνώστη του Cibum
spot_img

Το συστατικό που κάνει τη διαφορά.

Η καστανή ή η μαύρη ζάχαρη έχουν προωθηθεί ως πιο υγιεινές εναλλακτικές της λευκής. Ωστόσο, όπως πρόσεξε και καταναλωτής του Cibum που έστειλε το ερώτημα, όταν ξεπλύνουμε τη μαύρη ζάχαρα γίνεται… άσπρη! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η διαφορά είναι στη μελάσα

Η καστανή ζάχαρη είναι ένα είδος ραφιναρισμένης ζάχαρης, που προέρχεται από το ίδιο φυτό με τη λευκή. Το καφέ χρώμα της οφείλεται στην παρουσία της μελάσας, ενός παχύρρευστου, σκούρου σιροπιού, που παράγεται από τη διύλιση του ζαχαροκάλαμου ή του χυμού τεύτλων σε ζάχαρη. Η ανάμειξη της μελάσας με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη δημιουργεί την καστανή. Στην ουσία είναι λευκή ζάχαρη με επικάλυψη μελάσας. Η λευκή έχει σειρά σταδίων επεξεργασίας (συγκομιδή, πλύσιμο, εκχύλιση, καθαρισμός, κρυστάλλωση κλπ, με τη μελάσα να εξαφανίζεται για να προκύψει το λευκό χρώμα). Άρα αντιστρόφως, όταν ξεπλένουμε την κρυσταλική μαύρη ζάχαρη χάνει το έντονο χρώμα της, επειδή φεύγει η μελάσα!

Η κολλώδης μαύρη ζάχαρη προκύπτει από διαφορετική διαδικασία. Η μελάσα παραμένει ανέπαφη από την αρχή έως το τέλος. Παράγεται με βρασμό του χυμού ζαχαροκάλαμου, μέχρι να γίνει ένα σκούρο σιρόπι που εν συνεχεία, ψύχεται και αφήνει σκούρα καφέ και μαύρα κομμάτια ζάχαρης. Η περιεκτικότητα της σε μελάσα είναι πολύ υψηλότερη γι’ αυτό και είναι και πιο κολλώδης. Αυτό δημιουργεί και το μειονέκτημα ότι η μαύρη ζάχαρη μπορεί να σκληρύνει ή αλλιώς «να πετρώσει», κάτι που συμβαίνει όταν εξατμίζεται η υγρασία της μελάσας. Για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να αποθηκεύσουμε τη μαύρη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές δοχείο ή να προσθέσουμε μια φέτα ψωμί ή ένα μαστιχωτό ζαχαρωτό στο δοχείο φύλαξης. Έτσι θα διατηρήσουμε τον βαθμό υγρασίας μέσα στο δοχείο και η ζάχαρη δεν θα «πετρώσει».

Ποια είναι πιο υγιεινή;

Η καστανή ζάχαρη έχει μια πιο αρωματική και πιο ήπια γεύση αλλά είναι πιο υγιεινή; Οι ειδικοί λένε ότι η διαφορά με τη λευκή είναι τόσο μικρή που δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε καλύτερη από τη λευκή ζάχαρη ή να πιστεύουμε ότι διαθέτει ανώτερη θρεπτική αξία.

Από άποψη θερμίδων, ο αριθμός είναι σχεδόν ο ίδιος: Συγκεκριμένα, ένα κουταλάκι καστανής έχει 15, ενώ ένα κουταλάκι λευκής ζάχαρης 16 θερμίδες. Τη μοναδική πραγματική διαφορά την κάνει η μελάσα. Κυρίως στην μαύρη ζάχαρη, που η παρουσία της είναι σαφώς πιο έντονη, υπάρχουν ίχνη σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Ελάχιστες ποσότητες βέβαια που δεν κάνουν σημαντική διαφορά στη διατροφή μας.

Όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα

Είτε λευκή, είτε καστανή ή μαύρη οι γιατροί τονίζουν ότι η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι λιγότερο από 50 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού). Φαίνεται μεγάλη ποσότητα όμως καθημερινώς παίρνουμε ζάχαρη από τροφές και ροφήματα που μοιάζουν… αθώα.

Σύμφωνα με αρκετούς διατροφολόγους η συνιστώμενη ποσότητα πρέπει να μειωθεί στα 25 γραμμάρια ημερησίως στις γυναίκες και στα 36 στους άντρες. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε πως η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και τερηδόνα στα δόντια. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την καστανή και μαύρη ζάχαρη όπως τη λευκή και να χρησιμοποιούμε όση λιγότερη γίνεται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο