Τα περισσότερα από αυτά – με εξαίρεση τα βιολογικά – έχουν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα, ώστε να προστατευθούν από διάφορες ασθένειες
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας, ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με το σωστό πλύσιμό τους. Τα περισσότερα από αυτά – με εξαίρεση τα βιολογικά – έχουν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα, ώστε να προστατευθούν από διάφορες ασθένειες, από ζωύφια ή για να προστατεύσουν ή/και να αυξήσουν την παραγωγή των προϊόντων.
Είναι πολύ σημαντική επομένως, η πρακτική που εφαρμόζουμε κατά την πλύση τους ώστε να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερες βλαβερές ουσίες.
- Δείτε επίσης: Πίτσα με λάδι κάνναβης σε δημοφιλές εστιατόριο – Τουλάχιστον 85 άτομα εμφάνισαν ανεξήγητα συμπτώματα
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του ΕΦΕΤ, που αφορά την κατανάλωση τροφών με ασφάλεια στο σπίτι, τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το είδος τους πρέπει να καθαρίζονται ως εξής:
Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά:
Γεμίζετε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίζετε τα
λαχανικά σε αυτό. Περιστρέφετε τα λαχανικά για
να απομακρύνετε οποιοδήποτε ξένο σώμα όπως
χώμα, πετραδάκι κ.ά., και τα αφήνετε να
παραμείνουν για ένα λεπτό ώστε το ξένο σώμα
να πέσει στο κάτω μέρος. Η αλλαγή του νερού
στο μπολ ή υπερχείλιση σε τρεχούμενο νερό θα
βοηθήσει στην απομάκρυνση οργανικών ρύπων
και ξένων σωμάτων. Τέλος, μπορείτε να
τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και
να ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο
νερό.
Ριζώδη, κονδυλώδη και βολβώδη λαχανικά (π.χ.
παντζάρια):
Τρίβετε με κρύο τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα
λαχανικών.
- Δείτε επίσης: Ερώτηση αναγνώστη του Cibum: «Γιατί όταν ξεπλένουμε τη μαύρη ζάχαρη γίνεται… άσπρη;»
- Δείτε επίσης: Πατατάκια: Μετά το ακρυλαμίδιο έχουμε και το γλυκιδαμίδιο
Ανθεκτικά λαχανικά και φρούτα:
Για λαχανικά και φρούτα όπως φασολάκια,
σπαράγγια, αγγούρια, μήλα, αχλάδια και
ροδάκινα/βερίκοκκα , ξεπλένετε καλά κάτω από
τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης, ενώ
τρίβετε απαλά με τα χέρια μας διασφαλίζοντας ότι
έχουν πλυθεί όλες οι πλευρές χωρίς να τα
τραυματίσετε. Αφήνετε τα λαχανικά να
στεγνώσουν σε ένα καθαρό σουρωτήρι εάν
χρειαστεί.
- Δείτε επίσης: Φριτέζα αέρα: Το τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά
- Δείτε επίσης: Η σπιτική μάσκα με απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας, που λειτουργεί σαν μπότοξ
Τρυφερά / Ευπαθή λαχανικά και φρούτα:
Για πιο μαλακά / τρυφερά/ευπαθή προϊόντα όπως τομάτες, ώριμα πυρηνόκαρπα ( κεράσια, μάνγκο κ.α.), άλλα φρούτα, μανιτάρια και μούρα, ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης,
γυρίζοντας τα προϊόντα απαλά με τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές ξεπλένονται αλλά δεν τραυματίζονται. Αφήνετε τα λαχανικά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν, ώστε να μην συνθλίβονται. Επειδή οι μπανάνες ξεφλουδίζονται, πρέπει απλά να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας μετά το ξεφλούδισμα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε την (εσωτερική) σάρκα.