Νέα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων από μολυσμένα μαρούλια.
Νέα κρούσματα ασθενειών μετά την κατανάλωση μαρουλιού ανακοίνωσε ο FDA στις ΗΠΑ. Η νέα επιδημία λοιμώξεων από E. coli O157:H7 συνδέεται με ένα μείγμα μαρουλιού iceberg και romaine που σερβιρίστηκε σε εκδηλώσεις catering, εστιατόρια και σε ένα σχολείο. Με βάση τις επιδημιολογικές πληροφορίες που συνέλεξε το CDC, έχουν αναφερθεί συνολικά 75 άτομα που μολύνθηκαν με το ίδιο στέλεχος E. coli O157:H7 από 12 πολιτείες.
- Δείτε επίσης: Βακτήρια σε γνωστή οδοντόκρεμα – Χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό – Έλεγχος του FDA
- Δείτε ακόμα: Σαλμονέλα και σε δεύτερη μάρκα κατεψυγμένου γεύματος με γύρο σουβλάκι – Επείγουσα ανάκληση
Η έρευνα ανίχνευσης του FDA εντόπισε ένα μείγμα iceberg και μαρουλιού romaine από έναν κοινό προμηθευτή ως την πηγή αυτής της επιδημίας αν και δεν δημοσίευσε περισσότερα στοιχεία της εταιρείας. Ωστόσο, το επηρεαζόμενο προϊόν που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά. Η FDA συνεχίζει να συνεργάζεται με τον προμηθευτή για να προσδιορίσει εάν θα μπορούσε να επηρεαστεί κάποιο επιπλέον προϊόν. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και δεν υπάρχει σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγουν το iceberg ή το μαρούλι romaine.
- Δείτε επίσης: Για πρώτη φορά: Παιδί αρρώστησε από γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών
- Δείτε επίσης: Ο “ζωντανός κίνδυνος” του Χριστουγεννιάτικου δέντρου – Τραυματική εμπειρία οικογένειας
Μόλυνση μαρουλιών από το παθογόνο βακτήριο είναι συχνή με χαρακτηριστικότερη τις πρόσφατες μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από σάντουιτς που περιείχαν μολυσμένο με E. coli μαρούλι στ Βρετανία. Tα σάντουιτς πωλήθηκαν από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 275 τροφικές δηλητηριάσεις ένα νεκρός.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τροφίμων, το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli. που μπορεί να προκαλέσει, μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) με συμπτώματα όπως πυρετός και ρίγη, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη σύγχυση.
- Δείτε επίσης: Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τα αυγά
- Δείτε ακόμη: Το υγιεινό σνακ με τα αντιγηραντικά θρεπτικά συστατικά που θα σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.
- Δείτε ακόμη: Μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων: Ανακαλούνται συστήματα σιδερώματος της PHILIPS – Σπάει ο ατμολέβητας κατά τη χρήση!
Πως φτάνει όμως αρχικά το βακτήριο να υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά, αφού κατά βάση το E.coli «θέλει ουσιαστικά να βρίσκεται μέσα στα έντερα των θερμόαιμων ζώων»; Όπως λέει ο Monaghan στο Standard, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση μόλυνση, η κοπριά και το E.coli που υπάρχει σε αυτήν, μπορεί να προσκολληθεί στα φύλλα μαρουλιού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει έμμεση μόλυνση, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο έδαφος ή στο νερό και στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους προς το μαρούλι. Προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα κρούσματα, οι αγρότες υποχρεούνται να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν φυτέψουν μαρούλια σε χωράφι που έχουν βάλει κοπριά. Για να ελέγξουν την παρουσία E.coli πρέπει να δοκιμάσουν και το νερό άρδευσης. Επομένως, αν και οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli πλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τους παραγωγούς.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.