Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων αεροσκαφών παραγωγός κορινθιακής σταφίδας

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑπό τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων αεροσκαφών παραγωγός κορινθιακής σταφίδας
spot_img

cibum team


Δικαιωμένος για την απόφασή του να μην φύγει από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική γη δηλώνει ο Γιάννης Αλεξόπουλος.

Ο ίδιος δεν είχε καμιά σχέση με την καλλιέργεια της γης, καθώς το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων αεροσκαφών ενώ παράλληλα έκανε πρακτική άσκηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) πάνω σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.

Όπως λέει ο ίδιος, σήμερα είναι ιδιοκτήτης μιας start up επιχείρησης, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας μαύρης κορινθιακής σταφίδας καθώς και άλλων γεωργικών προϊόντων. «Το 2014 πήρα την απόφαση, εν καιρώ κρίσης να μην εγκαταλείψω τη χώρα μου και να επιστρέψω στην οικογενειακή μου περιουσία, η οποία ήταν για αρκετά χρόνια ανεκμετάλλευτη».

Το επόμενο βήμα ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών με στόχο όπως σημειώνει «να γίνω αγρότης επιχειρηματίας».

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του σχεδίου του δεν ήταν εύκολος. «Όταν πήγα την πρώτη φορά να πουλήσω τη σταφίδα από τα κτήματά μου, η τιμή που μου έδωσαν τότε ήταν κάτω του ενός ευρώ το κιλό. Εκεί ήταν και το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε μέσα μου και είπα εδώ κάτι πρέπει να κάνω» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και υπογράμμισε: «Έτσι μου ήρθε μια ιδέα. Έβγαλα μια άδεια οικοτεχνίας και ξεκίνησα να τυποποιώ στο σπίτι μου το προϊόν που παρήγαγα ο ίδιος σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων».

Γιάννης Αλεξόπουλος

Σήμερα καλλιεργεί στο Περιστέρι Αμαλιάδας 21 στρέμματα κορινθιακή σταφίδας, περίπου 80 στρέμματα ψυχανθή καθώς και 20 στρέμματα ελαιώνες, ωστόσο κύρια ενασχόλησή του είναι η κορινθιακή σταφίδα.

Εξαγωγές και μελλοντικά σχέδια

Τα προϊόντα που παράγει αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο 30χρονος παραγωγός τροφοδοτούν μεγάλες αλυσίδες στην εγχώρια αγορά. Ένα 25% της παραγωγής του κατευθύνεται προς το εξωτερικό με κύριους προορισμούς τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο ίδιος δεν φαίνεται να επαναπαύεται και συνεχίζει να αναζητά νέες ιδέες ανάπτυξης της επιχείρησής του και όπως δηλώνει: «Είναι σχεδόν έτοιμο ένα καινούργιο προϊόν, πρόκειται για την ξανθιά σταφίδα σουλτανίνα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται και αυτή στη διάθεση των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο αυτό που έχει κάνει επιτυχημένη την επιχειρηματική του προσπάθεια είναι ότι «σαν πρώτο μέλημα μελετήσαμε και κοιτάξαμε τις ανάγκες που έχει η αγορά και όχι εμείς. Κοιτάξαμε τι χρειάζεται το ράφι του καταναλωτή και σχεδιάσαμε και δουλέψαμε το προϊόν μας ώστε να ταιριάξει πάνω σε αυτές τις ανάγκες» και συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να επαναφέρει «ως ένα ελληνικό super-food τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και να την εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή κάθε Έλληνα».

Δεν ανήκει σε κάποιο συνεταιριστικό σχήμα γιατί εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του. Όμως θεωρεί «μεγάλο εργαλείο τους συνεταιρισμούς για τον Έλληνα παραγωγό», οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις και ριζικές αλλαγές για να εξυπηρετούν τον σκοπό που δημιουργούνται, δηλαδή τα συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και όχι μερικών από αυτούς».

Μελλοντικά σχέδια, νέο προϊόν και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Επόμενο βήμα για τον ίδιο αλλά και για την επιχείρησή του είναι να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής μέσω της φύτευσης νέων αμπελιών που θα έχει ως αποτέλεσμα «την αύξηση των εξαγωγών». Κάτι που όπως λέει, θα έχει ως φυσικό επακόλουθο «όσο μεγαλώνει η εταιρία και οι απαιτήσεις της να αυξάνεται και το προσωπικό της».

Τέλος, ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου κωδικού προϊόντος έως τα τέλη του 2021 ενώ «στα σχέδιά μας βρίσκεται η βελτίωση των υποδομών μας ακόμη περισσότερο και να γίνουμε, εάν μπορέσουμε, 100% φιλικοί προς το περιβάλλον ως εταιρία» επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος καθώς «αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε μέλημα το περιβάλλον και για αυτό όλες οι συσκευασίες των προϊόντων μας, σε μεγάλο βαθμό, είναι 100% ανακυκλώσιμες».

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό Workshop για εκτίμηση επικινδυνότητας στην έκθεση σε χημικές ουσίες 

Εμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση 

Tα μυοσκελετικά προβλήματα είναι το No1 πρόβλημα υγείας των εργαζομένων 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!

Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη 

ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων  

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. 

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο