Εστία διφυλλοβοθρίασης από λούτσο και πέρκα εντοπίστηκε στην Τσεχία.
Επιστήμονες στην Τσεχία περιέγραψαν το πρώτο εγχώριο κρούσμα μόλυνσης από το παράσιτο Dibothriocephalus latus που προκαλεί διφυλλοβοθρίαση. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, οι ερευνητές κατέγραψαν την αυτόχθονη προέλευση της διφυλλοβοθρίασης σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Κεντρική Ευρώπη, που πιθανότατα σηματοδοτεί τον πρόσφατο αποικισμό του παρασίτου. Η πηγή μόλυνσης είναι η κατανάλωση δημοφιλών ψαριών όπως ο λούτσος και η πέρκα.
Η διφυλλοβοθρίαση είναι μια ανθρώπινη παρασιτική μόλυνση που είναι ευρέως διαδεδομένη στο βόρειο ημισφαίριο. Τα δημοφιλή αθλητικά ψάρια όπως ο λούτσος και η πέρκα είναι η πηγή της ανθρώπινης μόλυνσης. Με εξαίρεση λίγες εισαγόμενες περιπτώσεις, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπινης διφυλλοβοθρίασης ή ψαριών μολυσμένων με προνύμφες παρασίτων στην Κεντρική Ευρώπη, αν και τα παράσιτα ψαριών έχουν μελετηθεί εντατικά για πάνω από έναν αιώνα. Το 2024, ωστόσο, μια αυτόχθονη περίπτωση διφυλλοβοθρίασης που προκλήθηκε από D . latus τεκμηριώθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία.
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται πατατάκια Lay’s
Ένας 37χρονος άνδρας, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει σε γνωστές ενδημικές περιοχές της διφυλλοβοθρίασης και δεν είχε καταναλώσει στο παρελθόν ωμά ή κακοψημένα ψάρια ή προϊόντα ψαριών, αγόρασε έναν λούτσο ( Esox lucius ) που αλιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023 κοντά στο Horní Planá, στη Νότια Βοημία. Κατανάλωνε ≈1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο αλατισμένο αυγοτάραχο (χαβιάρι) από το λούτσο, το οποίο είναι η πιο κοινή πηγή διφυλλοβοθρίασης σε πολλά μέρη της Ρωσίας. Δύο μήνες αργότερα, βίωσε περιστασιακά φούσκωμα στην κοιλιά. Μετά από άλλους 2 μήνες, εντοπίστηκε ένα κομμάτι ταινίας με δεκάδες προγλωττίδες. Η εξέταση κοπράνων, επιβεβαίωσε την παρουσία των τυπικών διφυλλοβοθριδικών αυγών.
Η θεραπεία με μεβενδαζόλη (Vermox, 6 δισκία ήταν ανεπιτυχής, αλλά η ταινία αργότερα αποβλήθηκε εντελώς μετά από μία δόση πραζικουαντέλης (Biltricide). Η αλληλούχιση του πλήρους γονιδίου επιβεβαίωσε την ταυτότητα του είδους ως D. latus. Επειδή ο ασθενής δεν θα μπορούσε να έχει μολυνθεί αλλού και τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά την κατανάλωση του αυγοτάραχου λούτσου, είναι εύλογο να θεωρηθεί η μόλυνση του ως αυτόχθονη περίπτωση διφυλλοβοθρίασης. Επιπλέον, τα ακατέργαστα προϊόντα από ψάρια που χρησιμεύουν ως δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές για την ανθρώπινη ευρεία ταινία (δηλαδή, λούτσος, πέρκα ή ρουφή) δεν εισάγονται στην Τσεχική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το Lipno Reservoir είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων και ξένων ψαράδων. Η δεξαμενή δεν είχε ποτέ εφοδιαστεί με ψάρια από το εξωτερικό, όπως λούτσος ή πέρκα επομένως είναι απίθανο η ταινία να εισήχθη από ενδημικές περιοχές της διφυλλοβοθρίασης μέσω ψαριών. Επομένως, μια εύλογη εξήγηση για την πιθανώς αυτόχθονη εμφάνιση του παρασίτου σε αυτό το οικοσύστημα, είναι πως πιθανώς εισήχθη από τουρίστες από μια ενδημική περιοχή διφυλλοβοθρίασης, όπως οι περιοχές λιμνών της βορειοδυτικής Ρωσίας.