Δείτε την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) ανά ηλικία
Έχουμε συνδέσει τη χρήση της (και το άρωμά της) με τα αμέτρητα γλυκά που τρώμε στην περίοδο των γιορτών…
Γενικά, υπάρχουν δυο τύποι κανέλας: Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως αυθεντική ή αληθινή κανέλα, και η κασσία, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε Κίνα και Ινδονησία. Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά λεπτά ξυλαράκια σε πολλές στρώσεις, με λεπτό και γλυκό άρωμα, ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ ή μπεζ. Αντίθετα, η κασσία έχει πιο σκούρο χρώμα, καστανοκόκκινο, σκληρό ξύλο και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο και ελαφρώς πικάντικο.
Στην αγορά, έχει επικρατήσει η κασσία, μιας και είναι πολύ πιο οικονομική και το άρωμά της ξεχωρίζει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, χάρη στην έντασή του! Από διατροφικής άποψης, όμως, φαίνεται να υπερτερεί η κανέλα Κεϋλάνης μιας και περιέχει κουμαρίνη σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την κασσία. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική και να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα νεφρά και το συκώτι.
Τα μικρά παιδιά (1 και 2 ετών) που τρώνε τακτικά πλιγούρι βρώμης με κανέλα, ψωμάκια κανέλας και όσοι πίνουν τακτικά τσάι με βάση την κανέλα κινδυνεύουν ιδιαίτερα.
Βλάβες στο συκώτι
Το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην κουμαρίνη ποικίλλει. Συνήθως παρατηρούνται μικρές βλάβες στο ήπαρ οι οποίες ωστόσο είναι προσωρινές καθώς το συκώτι επιδιορθώνει τυχόν βλάβες μόνο του.
Πού είναι το όριο;
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πόση κανέλα μπορούν να έχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και πόση ποσότητα τσαγιού με βάση την κανέλα μπορούν να πιουν, ώστε να μην ξεπεράσουν την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε κουμαρίνη.
Ηλικιακή ομάδα | Αριθμός γραμμαρίων κανέλας στο χυλό ημερησίως πριν την υπέρβαση του TDI (ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα ζυγίζει 2,7 γραμμάρια) | Αριθμός dl τσαγιού με βάση την κανέλα καθημερινά πριν από την υπέρβαση του TDI |
---|---|---|
1 ετών | 0,2 γρ | Δεν υπολογίζεται |
2χρονων | 0,3 γρ | Δεν υπολογίζεται |
4χρονων | 0,4 γρ | 0,6 δλ |
9χρονων | 0,7 γρ | 1,0 δλ |
13χρονων | 1,2 γρ | 1,5 δλ |
Ενήλικες | 1,4 γρ | 1,9 δλ |
- Δείτε ακόμη: Έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!
- Δείτε ακόμη: Γιατί οι άνθρωποι τρώνε γιαούρτι;
Πώς ξεχωρίζουμε την πραγματική κανέλα Κεϋλάνης;
Η γνήσια κανέλα Κεϋλάνης έχει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι εύθραυστη στο άγγιγμα του χεριού, ενώ είναι χαρακτηριστικό το «μεθυστικό» άρωμα που αναβλύζει και η έντονη γεύση της. Επίσης, είναι τυλιγμένη σε σχήμα ρολού με το εσωτερικό του κυλίνδρου να είναι γεμάτο, σε αντίθεση με την cassia που το εσωτερικό του κυλίνδρου της είναι «κούφιο».
Η κανέλα cassia είναι σκούρα καφέ στο χρώμα, έχει σκληρό περίβλημα, ενώ η γεύση της και το άρωμά της είναι πιο ουδέτερα και όχι τόσο έντονα όσο της Κεϋλάνης.
- Δείτε ακόμη: Μύδια και αχιβάδες με καρκινογόνες ουσίες – Μόλυνση στο 100% των δειγμάτων έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
- Δείτε ακόμη: Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό
Και μόλυβδος στην κανέλα
Σύμφωνα με το Consumer Reports, ορισμένες ετικέτες έχουν περισσότερο μόλυβδο σε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού κανέλα από ό,τι θα έπρεπε να καταναλώνει κανείς σε μία μόνο ημέρα.
Μικρές ποσότητες μολύβδου μπορούν να παραμείνουν στο σώμα σας για χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής δυσλειτουργίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και γνωστικών παρενεργειών.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι ο μόλυβδος είναι πιο επικίνδυνος για τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες, μπορεί, επίσης, να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου τους.