Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο – Εργαστηριακός έλεγχος

ΑρχικήΝέαVegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο - Εργαστηριακός έλεγχος
spot_img

Κανένα προϊόν δεν λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία, μερικά μάλιστα κρίνονται μετεξεταστέα!

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν χορτοφαγικά και vegan εναλλακτικά προϊόντα, από περιέργεια, τρόπο ζωής, για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων ή επειδή είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Μπορούν όμως αυτά τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες;

Το oekotest έβαλε στο μικροσκόπιο δώδεκα vegan φέτες τυριού από δημοφιλείς μάρκες της αγοράς και τις εξέτασε για αμφίβολα συστατικά, για την οσμή, τη γεύση, την εμφάνιση και τη συνοχή τους. Το γενικό συμπέρασμα της εξέτασης συνοψίζεται στο εξής: Κανένα προϊόν δεν λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία, μερικά μάλιστα κρίνονται μετεξεταστέα!

Αμφίβολα συστατικά ορυκτελαίων 

Το εργαστήριο ανίχνευσε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ακόμη πιο συχνά, το εργαστήριο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH).

Οι MOSH και οι MOAH βρίσκονται υπό έρευνα εδώ και αρκετά χρόνια για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην ανθρώπινη υγεία, ο οποίος ωστόσο μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητός, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι MOAH, μάλιστα, μπορούν να δράσουν ως γονοτοξικοί καρκινογόνοι, ενώ είναι γνωστό ότι κάποιοι MOSH συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, στο συκώτι, στον σπλήνα και στους λεμφαδένες.  

Μόνο οι παρασκευαστές μπορούν να απαντήσουν πώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων μπαίνουν στο vegan τυρί. Μια πηγή εισόδου μπορεί να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή – πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές έχουν την ευθύνη να προσδιορίζουν και να αποκλείουν τις οδούς εισόδου.

Το vegan τυρί περιέχει συχνά πάρα πολύ αλάτι 

Επίσης αξιοσημείωτο επίσης ότι σχεδόν όλα τα vegan τυριά στη δοκιμή ήταν πολύ αλμυρά .

Είναι το vegan τυρί συγκρίσιμο με το κανονικό τυρί; 

Το ερώτημα παραμένει εάν τα εναλλακτικά τυριά είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα συμβατικά τυριά; Η απάντηση είναι όχι. Περιέχουν σχετικά λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο . Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές στην παραγωγή.

Για να επιτευχθεί η σταθερή συνοχή των εναλλακτικών τυριών, το άμυλο συνήθως αναμιγνύεται με λίπος . Για τα περισσότερα από τα προϊόντα της δοκιμής μας, τα κύρια συστατικά είναι λάδι καρύδας, νερό και άμυλο. Τίποτα δεν θυμίζει τυρί.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι παρασκευαστές χρησιμοποιούν γεύσεις για να αποκτήσουν τα προϊόντα γεύση μπου μοιάζει με εκείνη του «πραγματικού» τυριού.

Vegan τυρί στο αισθητηριακό τεστ 

Τα vegan τυριά της δοκιμής εντυπωσιάζουν από άποψη γεύσης, εμφάνισης, μυρωδιάς και συνοχής. Ένα τυρί ήταν πολύ εύθρυπτο, είχε ξεφτίσει τα πλαϊνά του ή υπήρχαν υπολείμματα κοψίματος στη συσκευασία.

Tα τυριά που εξετάστηκαν στο εργαστήριο

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.

Επίσημη προειδοποίηση για τις σοκολάτες Dubai – Περιέχουν επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά κακής ποιότητας

Ανησυχητικά τα ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης για τις σοκολάτες Dubai - Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά κακής ποιότητας για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο