Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της απόλαυσης, αλλά με τόσο φαγητό στα γιορτινά μας τραπέζια, πολλοί αναρωτιούνται τι να κάνουν με όλα αυτά τα περισσεύματα του χριστουγεννιάτικου δείπνου.
Συγκλονιστικές ποσότητες εορταστικών τροφίμων καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Για παράδειγμα, τα βρετανικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι πετούν 710.000 τόνους πατάτες, 100.000 τόνους πουλερικά και 96.000 τόνους καρότα κάθε περίοδο των Χριστουγέννων.
Η Vlatka Lake, ειδική σε θέματα αποθήκευσης στο Space Station, έρχεται να σας σώσει με τις καλύτερες συμβουλές για να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα αποφάγια σας να διαρκέσουν μέχρι και το νέο έτος.
Η Vlatka υπογράμμισε τη σημασία των φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών κατά τη διάρκεια των εορτών. Η ίδια δήλωσε: «Τα χριστουγεννιάτικα αποφάγια μπορούν να αποθηκευτούν τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη, ανάλογα με το πόσο σύντομα σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε ή με τη φύση του φαγητού. Τα περισσότερα λαχανικά καταψύχονται εύκολα, και ορισμένα (όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών) μπορούν να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα».
Προτείνει να επενδύσετε σε τάπερ αντί να αποθηκεύετε τα περισσεύματα σε σακούλες τροφίμων με φερμουάρ και μεμβράνη, καθώς αυτά παρέχουν ασφαλές σφράγισμα, εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμά σας θα παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα τάπερ μπορούν επίσης να στοιβάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο ψυγείο ή την κατάψυξη, επιτρέποντάς σας να αποθηκεύσετε περισσότερα τρόφιμα.
Ενώ η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μόνο για μια ημέρα, αν την καταψύξετε, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωμός σε μελλοντικές συνταγές. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να συνδυαστούν με κάποια από τα κατεψυγμένα λαχανικά μας για να φτιάξετε μια νόστιμη σούπα.
Μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, οι πατάτες, τις οποίες η επαγγελματίας της αποθήκευσης περιγράφει ως «ένα από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα», μπορούν να μετατραπούν σε πουρέ ή πατατόπιτα.
«Τα λαχανικά και οι πατάτες μπορούν να μπουν σε κάδο κομποστοποίησης και να αποκαταστήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν απορρίμματα και φλούδες που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την αρχική διαδικασία μαγειρέματος».