Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl SI: Συναγερμός για δύο προϊόντα μολυσμένα με καρκινογόνες αφλατοξίνες και με σαλμονέλα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl SI: Συναγερμός για δύο προϊόντα μολυσμένα με καρκινογόνες αφλατοξίνες και με σαλμονέλα!
spot_img

Καρκινογόνες αφλατοξίνες 2.900% πάνω από το όριο!

Ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl που  δραστηριοποιείται σε 31 χώρες με 12.000 καταστήματα, ανακοίνωσε δύο νέες ανακλήσεις τροφίμων. Πρόκειται για αποξηραμένα σύκα στα οποία εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών και μολυσμένο με σαλμονέλα αλεύρι. Οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν μετά από επίσημο έλεγχο των αρχών της Σλοβενίας σε σουπερμάρκετ Lidl.

Tα αποξηραμένα σύκα που ανακλήθηκαν από τα Lidl SI.

Για τον “σοβαρό” κίνδυνο, που διατρέχουν οι καταναλωτές από τα αποξηραμένα σύκα, ενημέρωσε η Σλοβενία και το ευρωπαϊκό RASFF. H ποσότητα αφλατοξινών στα σύκα είναι εντυπωσιακή: 180 μg/kg με όριο τα 6 μg/kg για την αφλατοξίνη Β1 (AFB 1) και η ολική αφλατοξίνη βρέθηκε να υπάρχει σε ποσότητα 210 μg/kg  με όριο τα 10 μg/kg!

Οι ανακλήσεις και οι ειδοποιήσεις μεταξύ των χωρών για την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πολλά προϊόντα διατροφής είναι σχεδόν καθημερινές. Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που μολύνουν τα τρόφιμα και είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη.  Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Το μολυσμένο με σαλμονέλα αλεύρι.

Η δεύτερη ανάκληση που ανακοίνωσε η Lidl Σλοβενίας, αφορά σε αλεύρι φαγόπυρου, από την Mlinotest dd στο οποίο εντοπίστηκε σαλμονέλα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το αλεύρι φαγόπυρου  είναι μάρκας Belbake, ή ίδια μάρκα με τις σταφίδες σουλτανίνα που ανακλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τα Lild Τσεχίας, λόγω αλλοιωμένης, δυσάρεστης και άτυπης γεύσης. Ίδια μάρκα σταφίδες είχαν ανακληθεί από Lidl και τον Νοέμβριο λόγω υπέρβασης του ορίου παρουσίας του απαγορευμένου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου famoxadone. Σταφίδες Belcake είχαν ανακληθεί και από τα Lidl στην Ελλάδα το 2016 λόγω ωχρατοξίνης.

Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμους ή ηλικιωμένους ανθρώπους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί και τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως τέσσερις έως επτά ημέρες. Περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά υπάρχει κάποιο τρόφιμο ασφαλές εκεί μέσα? Ειδικά αυτές τις μέρες γίνεται η απόσυρση της απόσυρσης. Δεν ξέρω πότε θα είναι αργά. Ναι το φτηνό το κρέας το ΤΡΩΝΕ οι σκύλοι, όχι όμως το σάπιο ή το μολυσμένο. Ας γίνουνε πιο αυστηροί έλεγχοι στην συγκεκριμένη αλυσίδα.

  2. Κανένας δεν πρέπει να ψωνίσει από το Lidl.
    Έτσι και αλλιώς η ποιότητα των προϊόντων
    είναι 3 ή και 4 ποιότητας απ’
    ότι στην Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο