Ποιο φαγητό έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία από τους χρήστες του Taste Atlas.
Το σιάμισιη (μικρή τηγανιτή γλυκιά πίτα με γέμιση από διάφορα υλικά όπως χαλβάς και σιμιγδάλι) ονομάστηκε ως το κυπριακό φαγητό με τη «χειρότερη βαθμολογία» από τους χρήστες της δημοφιλούς ιστοσελίδας γαστρονομικού τουρισμού Taste Atlas.
Το γλυκό έλαβε κατά μέσο όρο μόλις 3,2 αστέρια από τους χρήστες της ιστοσελίδας, γεγονός που το καθιστά ταυτόχρονα το 15ο χειρότερα βαθμολογημένο γλυκό στον κόσμο.
Παρά τη χαμηλή βαθμολογία του, το Taste Atlas περιέγραψε το σιάμισιη ως «ένα δημοφιλές κυπριακό επιδόρπιο που αποτελείται από τηγανητή ζύμη ζαχαροπλαστικής που γεμίζεται με γλυκιά πάστα σιμιγδαλιού. Αυτές οι λιχουδιές αρωματίζονται επιπλέον με κανέλα και νερό από άνθη πορτοκαλιού και παραδοσιακά πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη».
Το δεύτερο κυπριακό τρόφιμο με τη χειρότερη βαθμολογία ήταν μια έκπληξη, καθώς ήταν τα γλυκά του κουταλιού. Συγκέντρωσαν μόλις 3,5 αστέρια, αλλά το Taste Atlas τα περιέγραψε ως «ένδειξη φιλοξενίας».
Εξηγήθηκε ότι τα γλυκά φτιάχνονται τοποθετώντας φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά σε σιρόπι ζάχαρης και είναι γνωστά ως γλυκά του κουταλιού επειδή η τυπική μερίδα σερβιρίσματος είναι ένα καλά γεμισμένο κουταλάκι του γλυκού.
Τα μπουρέκια, κατατάχθηκαν στην έκτη θέση και περιγράφηκαν ως «μικρά, ημικυκλικά γλυκά που διατίθενται σε γλυκές ή αλμυρές εκδοχές και συνήθως τηγανίζονται βαθιά σε λάδι μέχρι να ροδίσουν».
Στην έβδομη θέση βρέθηκε η φλαούνα, ένα γλυκό που τρώνε οι Ελληνοκύπριοι γύρω στο Πάσχα, το οποίο τρώγεται όλο το χρόνο και είναι γνωστό ως πιλαβούνα στα τουρκικά. Περιέχει αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο, μαγιά, νερό, αλάτι, τυρί και μερικές φορές σταφίδες.
Ολοκληρώνοντας τον “κατάλογο της ντροπής” είναι η ταπεινή φασολάδα. Το Taste Atlas την περιγράφει ως μια σούπα «που φτιάχνεται από αποξηραμένα λευκά φασόλια που περιχύνονται με ελαιόλαδο και τρώγονται με διάφορα λαχανικά και βότανα, όπως κρεμμύδια, σέλινο και ντομάτες».
«Το πιάτο είναι θρεπτικό και θυμίζει την αρχαιότητα, καθώς το κριθάρι, οι ελιές και τα φασόλια ήταν οι τρεις καλλιέργειες που συντηρούσαν τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου», προστίθεται.