Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποια φαγητά δεν πρέπει να ρίχνουμε λεμόνι

ΑρχικήΟικιακάΣε ποια φαγητά δεν πρέπει να ρίχνουμε λεμόνι
spot_img

Σε ποια φαγητά το λεμόνι μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση.

Τα λεμόνια (που στη βιολογία θεωρούνται φρούτα) προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία καθώς μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που αποτελούν κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα περιέχουν περίπου 35 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι πάνω από τη μισή ποσότητα που απαιτείται στην καθημερινή διατροφή μας. Βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου και το κιτρικό οξύ που περιέχουν μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση λεμονιών με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και υποστηρίζει τη μείωση του ανοσοκοποιητικού ενώ η εσπεριδίνη που περιέχουν μπορεί να  μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.

 Όλα τα παραπάνω θα ήταν μία καλή αφορμή για να αυξήσουμε το λεμόνι που προσθέτουμε σε φαγητά, και για όσους τα αγαπούν (μελέτη από ερευνητές του Penn State αποκάλυψε ότι περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες αρέσκονται σε έντονα ξινή αίσθηση) ακόμα περισσότερο. Ωστόσο δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για να προσθέσει κάποιος λεμόνι, εκτός βέβαια εάν το… θέλει πολύ.

Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία ή κάποια σύσταση υγείας που να απαγορεύει δια ροπάλου, την προσθήκη λεμονιού σε κάποιο τρόφιμο, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου η προσθήκη αυτή, μπορεί να μην είναι κατάλληλη ή να αλλοιώσει έντονα τη γεύση του πιάτου.

Λόγω της οξύτητας του δεν συνίσταται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πήξη στο γάλα, την κρέμα ή άλλα γαλακτοκομικά με συνέπεια να χαλάσει το αποτέλεσμα σε συνταγές, όπως σε ζεστές σάλτσες ή επιδόρπια. Σε μερικά θαλασσινά μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αλλάξει την υφή, κυρίως σε όσα έχουν υψηλή ευαισθησία σε οξέα, ειδικά σε ωμά πάτα όπως το σασίμι ή το καρπάτσιο θαλασσινών.

Και σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, η προσθήκη λεμονιού μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση ή να ανατρέψει τη δράση των ήδη υπαρχόντων πρόσθετων και συντηρητικών. Στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων το λεμόνι μπορεί να επηρεάσει τη χημική αντίδραση των διογκωτικών ουσιών όπως το μπέικιν πάουντερ και η σόδα και να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Το επόμενο είναι σπάνιο αλλά κάποιοι που αγαπούν πολύ την ξινή γεύση του λεμονιού ίσως έχουν προσπαθήσει να ρίξουν λεμόνι σε… καρπούζι. Και σίγουρα έχουν διαπιστώσει ότι αλλάζει η φυσική του γεύση.

Γενικά αν και το λεμόνι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα συστατικά σε μία κουζίνα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σε διάφορα πιάτα, πρέπει να προσαρμόζουμε τη χρήση του ώστε να μην επηρεάζεται η γεύση και η υφή του φαγητού. Στη σαλάτα για παράδειγμα, μια γενική οδηγία είναι να χρησιμοποιήσετε το χυμό μισού λεμονιού για μια σαλάτα μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Όμως όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτών που τους τρέχουν τα σάλια και μόνο στη σκέψη ενός λεμονιού, όλα επιτρέπονται!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο