Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται βιολογική παιδική τροφή με μούχλα λόγω ελαττωματικής συσκευασίας

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΑνακαλείται βιολογική παιδική τροφή με μούχλα λόγω ελαττωματικής συσκευασίας
spot_img

Η μυκοτοξίνη της μούχλας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού

Η Geia Food A/S ανακαλεί βιολογικά smoothies για παιδιά καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρουσίας μούχλας στο προϊόν λόγω… ελαττώματος στη συσκευασία. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα βρίσκεται στο επιστόμιο του προϊόντος, που σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει αέρας στη συσκευασία. Επομένως, το προϊόν κρίνεται ακατάλληλο ως τρόφιμο. 

- Advertisement -

Πρόκειται για την παιδική τροφή REMA 1000 βιολογικό smoothie μπανάνας, βατόμουρου & μήλου με βρώμη
Καθαρό βάρος: 90 g
Ημερομηνία παραγωγής: 24.01.2025
Καλύτερη ημερομηνία: 24.01.2026
Αριθμός παρτίδας: M025
Κωδικός EAN: 5705830011404

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συμβουλεύει τους γονείς να ψάξουν τα ντουλάπια τους σε περίπτωση που έχουν αγοράσει το προϊόν σε απόθεμα λόγω της μακράς διάρκειάς του. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα από όπου αγοράστηκε ή να το απορρίψουν. 

Η μούχλα στα τρόφιμα

Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο. Όταν ένα τρόφιμο είναι πλήρως καλυμμένο με μύκητες, προφανώς το πετάμε δίχως δεύτερη σκέψη. Μην επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε τοπικά, μιας και σίγουρα έχει αναπτυχθεί μούχλα και σε άλλα σημεία που δεν είναι ορατά με το μάτι. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα μυρίσετε, γιατί είναι πιθανό να εισπνεύσετε σπόρους που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

• Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα

• Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο

• Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά

• Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη

Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.

Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:

• Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα

• Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες

• Ψωμί και αρτοποιήματα

• Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά

• Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο

• Αλλαντικά και γιαούρτι

Ποια τρόφιμα μπορείτε να «σώσετε»

Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα

• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα

• Σκληρό σαλάμι

Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Τι θα πάθω εάν φάω κατά λάθος μουχλιασμένο τρόφιμο

Η μυκοτοξίνη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις, αλλά μεγαλύτερες δόσεις μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν οξεία στομαχικά συμπτώματα και οξεία υποβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, η ουσία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι καρκινογόνος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γονιδιοτοξικά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στο γονίδιο/γενετικό υλικό. Βέβαια η πιθανότητα να αρρωστήσετε εάν καταναλώσετε μούχλα είναι μικρή ή απλώς να εμφανίσετε μια ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται μούχλα από επιθεωρητές, ανακαλούνται άμεσα από την αγορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα