Όλα σχεδόν τα κρούσματα αφορούσαν Listeria, Salmonella ή E. coli
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της νέας έκθεσης του US PIRG Education Fund, Food for Thought 2025, η οποία δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αρρώστησαν από μολυσμένα τρόφιμα το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν διπλασιάστηκε.
Από τους ανθρώπους που αρρώστησαν το 2024, το 98 τοις εκατό των ασθενειών τους προήλθε από μόλις 13 ξεσπάσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Το γεγονός αυτό δείχνει τις συνέπειες των εταιρειών που παράγουν ή πωλούν μολυσμένα τρόφιμα. Όλα εκτός από ένα από τα κρούσματα αφορούσαν Listeria, Salmonella ή E. coli, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το PIRG.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 100 ασθενείς από τροφική δηλητηρίαση σε οίκους ευγηρίας
“Αυτό δείχνει ότι ορισμένες εταιρείες απλώς δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν τα βακτήρια να μολύνουν τα τρόφιμά μας”, δήλωσε η Teresa Murray, Διευθύντρια του Consumer Watchdog για το US PIRG Education Fund και συν-συγγραφέας του Food For Thought 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μειώθηκαν οι ανακλήσεις κρέατος και πουλερικών μέσω του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ αυξήθηκαν οι ανακλήσεις από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής κατήγγειλε συσκευασμένο καλαμπόκι – Για σοβαρό κίνδυνο ενημέρωσε το RASFF
Άλλα βασικά ευρήματα στην έκθεση PIRG:
- Περισσότεροι από 500 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν το 2024 από μολυσμένα τρόφιμα, από περίπου 240 το 2023.
- Ο αριθμός των ανακλήσεων λόγω Listeria, Salmonella ή E. coli αυξήθηκε σημαντικά και αποτελούσε το 39 τοις εκατό όλων των ανακλήσεων.
- Το ένα τρίτο των ανακλήσεων το 2024 προήλθε από αδήλωτα αλλεργιογόνα ή άλλα συστατικά που μπορεί να αρρωστήσουν τους ανθρώπους.
- Οι ανακλήσεις τροφών για κατοικίδια αυξήθηκαν, από επτά το 2023 σε 11 το 2024.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.