Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς φτιάχνεται η τηγανίτα που κέρδισε  προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠώς φτιάχνεται η τηγανίτα που κέρδισε  προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ
spot_img

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την ιδιαίτερη λιχουδιά από τις συνηθισμένες τηγανίτες 
είναι η δαντελωτή, τραγανή και λεπτή υφή του

Μια ειδική λιχουδιά από την Άνω Σαβοΐα, η τηγανίτα “Ylläsavolainen muurinpöhlalettu“, έλαβε προστασία εμπορικού σήματος και αποτελεί πλέον το 15ο προστατευόμενο προϊόν της Φινλανδίας.

- Advertisement -

Η προστασία βασίζεται στη φήμη της τηγανίτας ως παραδοσιακής σπεσιαλιτέ της Άνω Σαβοΐας. Η παρασκευή της γίνεται με γάλα ή ρόφημα γάλακτος χωρίς λακτόζη, αλεύρι κριθαριού, αλεύρι σίτου, αυγά και αλάτι που μετατρέπονται σε μια λεπτή ζύμη, η οποία στη συνέχεια τηγανίζεται σε μαντεμένιο τηγάνι σε λεπτές τηγανίτες σαν δαντέλα. Το σχήμα της είναι οβάλ και το μέγεθός της μπορεί να ποικίλλει.

H πρώτη τηγανισμένη στρώση αφήνεται από πάνω όταν σερβίρεται.

Ο λόγος που τα Muurinpöhleut ψήνονται σε ένα ταψί από χυτοσίδηρο, είναι έτσι ώστε το κουρκούτι να ρέει από τις άκρες προς το κέντρο του ταψιού, δημιουργώντας το οβάλ σχήμα τους. Για το ψήσιμο χρησιμοποιείται βούτυρο ή βούτυρο χωρίς λακτόζη.

Σύμφωνα με τη Φινλανδική Υπηρεσία Τροφίμων, η παλαιότερη δημοσιευμένη συνταγή για τη λιχουδιά Yläsavolainen muurinpohjaletus, βρίσκεται στο Kotiliede του 1933.

Περίπου 3.600 ονομασίες έχουν προστατευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα. Ο στόχος των συστημάτων προστασίας ονομάτων είναι να προστατεύουν τα προϊόντα από κακή χρήση μιας καθιερωμένης ονομασίας και φθηνότερες απομιμήσεις. Αυξάνει επίσης την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και διευκολύνει το μάρκετινγκ. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα