Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λουλούδια μετά τον Άγιο Βαλεντίνο: Κι όμως τρώγονται!

ΑρχικήΝέαΛουλούδια μετά τον Άγιο Βαλεντίνο: Κι όμως τρώγονται!
spot_img

Τι συμβαίνει με τα λουλούδια που περισσεύουν μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια ανακάλυψαν έναν καινοτόμο τρόπο επαναχρησιμοποίησης των λουλουδιών που περίσσεψαν στα ανθοπωλεία μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίου μετατρέποντας τα σε συστατικά τροφίμων.

- Advertisement -

Με τη βοήθεια τεχνολογίας υπερήχων, τα διακοσμητικά λουλούδια μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξαγωγή πρωτεϊνών, βιταμινών και φυσικών χρωστικών ουσιών, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης.

«Τα λουλούδια τριαντάφυλλου είναι πανέμορφα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά τι γίνεται την επόμενη μέρα;», αναρωτιέται ο αναπληρωτής καθηγητής Anand Mohan, εξηγώντας ότι η αξία τους δεν πρέπει να χάνεται μετά τη χρήση τους.

Η τεχνολογία υπερήχων, γνωστή ήδη από τη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Στην περίπτωση των λουλουδιών, τα ηχητικά κύματα δημιουργούν θερμότητα, βοηθώντας στην αφυδάτωση και τη διατήρηση τους χωρίς απώλεια χρώματος.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων βιοδραστικών ενώσεων, όπως αντιοξειδωτικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά συντηρητικά σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ότι τα τριαντάφυλλα περιέχουν ουσίες που παρατείνουν τη φρεσκάδα του βοείου κρέατος.

Πέρα από τα τριαντάφυλλα, πολλά βρώσιμα λουλούδια, όπως τα άνθη μπρόκολου, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά ή να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές χρωστικές σε προϊόντα αρτοποιίας.

Η αφθονία των λουλουδιών στη φύση τα καθιστά μια βιώσιμη, πολυχρηστική πηγή συστατικών τροφίμων. Ήδη, φοιτητές που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα πειραματίζονται με νέες εφαρμογές, όπως περιτυλίγματα από ιβίσκο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Process Engineering, ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της σπατάλης, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. «Τα λουλούδια έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από την ομορφιά τους», καταλήγει ο Mohan.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

cibum.gr: 1.500.000 μοναδικοί χρήστες τον Μάρτιο

Το κορυφαίο ελληνικό site για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων τον Μάρτιο είχε 7.300.000 μοναδικές προβολές σελίδας και 1.500.000 μοναδικούς χρήστες... Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αποκαλύφθηκαν στους ελέγχους του Φεβρουαρίου

Τα λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα