Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
6.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα
spot_img

Ο σταθμός θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΑΠΘ.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΑΠΘ στη Θέρμη ενώ την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυοκομίας και Αλιείας και μέλος της Διοίκησης του ΑΠΘ, καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ειδικός στη φυσιολογία οστρακοειδών και ιχθύων, Βασίλης Μιχαηλίδης.

- Advertisement -

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, η καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής, ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά την υπαρκτή ανάγκη για τη λειτουργία μιας επιστημονικά υποστηριζόμενης Τράπεζας Γόνου που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της οστρακοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό Κόλπο και τη σταθερή ενίσχυση του δυναμικού αυτού κλάδου με τον ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό. Στον Οστρακογεννητικό Σταθμό στη Θέρμη θα είναι εφικτή η αναπαραγωγή γόνου μυδιού, ανθεκτικού στις κλιματικές μεταβολές, τα παράσιτα και τις τοξίνες, ενώ σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των παραγόμενων προϊόντων της οστρακοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή, θα ξεκινήσει πιλοτικά στις εγκαταστάσεις του η καλλιέργεια γόνων στρειδιού, κυδωνιού και αχιβάδας.

Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο Οστρακογεννητικό Σταθμό, όπου εκτός από τα εκκολαπτήρια, τα εκτροφεία γόνων και τα συστήματα συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησης, με τα οποία θα είναι συνδεδεμένα, θα αναπτυχθούν και συστήματα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού και ετοιμασίας σιτερησίων για την ανάπτυξη των οστρακοειδών.

Η μοναδική αυτή δομή για τα ελληνικά δεδομένα, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πόρους ύψους 70.000 ευρώ και τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΑΠΘ, θα αναπτυχθεί σε υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του Εργαστηρίου, στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Θέρμη, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική έως το τέλος του 2025.

Απώτερος στόχος είναι η προμήθεια φθηνού και υγειονομικά ελεγμένου γόνου, με διαθεσιμότητα όλο το έτος για τον εφοδιασμό μονάδων καλλιέργειας μυδιών, η ανάπτυξη της καλλιέργειας αχιβάδας και στρειδιών σε υφιστάμενες ή και σε νέες μονάδες, καθώς και ο εμπλουτισμός φυσικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπου ήδη υπάρχουν και αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα οστρακοειδή.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι με τον σταθμό που θα δημιουργηθεί δίνεται αξιόπιστη λύση στους μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργούνται υποδομές που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ενώ υποστηρίζεται η ουσιαστική επανεκκίνηση της οστρακοκαλλιέργειας και ανοίγουν σύγχρονοι δρόμοι για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στα στρείδια και τις αχιβάδες.

Επιστημονικά υπεύθυνος του εγχειρήματος από την πλευρά του ΑΠΘ είναι ο επίκουρος καθηγητής Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γιάννης Γιάντσης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα